Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün süren toplantısını sona erdi.

Toplantıda, Fed politika yapıcıları, gösterge faiz olan federal fon oranını 25 baz puan artırarak, yüzde 0.25-yüzde 0.50'den yüzde 0.50-yüzde 0.75'e yükseltti.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre Fed'in politika faizini 25 baz puan yükseltmesi bekleniyordu.

Fed yetkililerinin tahminlerinden oluşan noktasal grafike göre ise, 2017 yılında 3 faiz artırımı öngörülüyor.

Fed yetkilileri, bugünkü toplantıda, enflasyon beklentilerinin "kaydedeğer" bir şekilde arttığını kaydederek ve işgücü piyasasının güçlendiğini işaret ederek, bu yıl ilk kez faiz artırımına gitti ve 2017 yılı için borçlanma maliyetlerinin artırılmasına ilişkin tahminini artırdı.

Fed yetkilileri gelecek yıl üç faiz artışı bekliyor

Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerini yükselttiğini gösterdi.

Buna göre, 17 FOMC üyesinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisinin ortalaması yüzde 1,1'den yüzde 1,4'e çıktı. Bu beklenti, Fed’in gelecek yıl 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılabileceğine işaret ediyor. Eylül ayındaki tahminlerde, iki faiz artırımı bekleniyordu.

Benzer şekilde, 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e ve yüzde 2,6'dan yüzde 2,9'a yükseltildi.

Enflasyon hedefi

Fed, açıklamasında, para politikasının işgücü piyasası koşullarında "bazı" ilave güçlenmeleri ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefe geri dönesini desteklediğini kaydetti ve açıklamaya "bazı" kelimesinin eklenmesi, yetkililerin istihdam görünümündeki iyileşme için daha az potansiyel gördüklerini işaret ediyor.

Enflasyonun politika yapıcıların yüzde 2 hedefine doğru güçlenmesi, işsizlik oranının daha da düşmesi ve yeni başkan Donald Trump'ın veri indirimleri ve altyapı harcamalarının artırılacağına ilişkin taahhütleri Fed'in sıkılaştırma hızına ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Fed, açıklamasında maliye politikasındaki değişikliklere değinmedi.

Fed, ekonomik projeksiyonlarını revize etti

Fed, Aralık toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 1.8'den yüzde 1.9'a çıkaran Fed, gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 2.0'den yüzde 2.1'e yükseltti. Bankanın 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1.9 olarak belirlendi. Bu oranlar, eylül ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,8 seviyesindeydi.

Bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini ise yüzde 1.3'ten yüzde 1.5'e yükselten Fed, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentilerini ise değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1.9, yüzde 2,0’de sabit tuttu. Bankanın 2019'a yönelik enflasyon beklentisi de yüzde 2'de bırakıldı. Fed, aynı zamanda çekirdek enflasyon beklentilerinde hiçbir değişikliğe gitmedi. Banka, çekirdek enflasyonun 2016 sonunda yüzde 1.7, 2017 sonunda yüzde 1.8 ve 2018 ile 2019 sonunda ise yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

Öte yandan, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri bu yıl için yüzde 4.8'den yüzde 4,7'ye ve 2017 için yüzde 4.6'dan yüzde 4.5'e çekildi. Banka, işsizlik oranının 2018 ve 2019'da yüzde 4.5'te denge bulacağını öngörüyor.

Bloomberg News ve AA