Danske Bank'ın 12 aylık dolar/TL tahmini 3.95
Danske Bank, Fed'in Aralık'ta beklenenden daha şahin olması ve artan petrol fiyatları nedeniyle dolar/TL için 12 aylık tahminini 3.95'e yükseltti
Danske Bank'ın gelişmekte olan piyasalar araştırma notunda, Türkiye ekonomisinin 2016 yılında yüzde 2.7 seviyesinde büyüyeceğine ilişkin tahmin korunurken, artan enflasyonun tüketim harcamalarına tesir etmesiyle ve faiz oranlarının yüksek seyretmeyi sürdürmesi nedeniyle sabit yatırımların azalacağı beklentisiyle büyümenin 2017'de yüzde 2.3, 2018'de yüzde 1.8'e gerileyeceği tahmin edildi.
Danske analistleri, halihazırda Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede değerlendiren tek kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch'in 2017'nin başlarında gelmesi beklenen Türkiye ekonomisine ilişkin gözden geçirmesinin 2017 Türkiye ekonomik görünümü için önemli olacağını belirtti.
Raporda, Türkiye'de cari açığın yüksek kalmaya devam ettiği, artan petrol fiyatları ve ihracatta güçlü toparlanma yaşanmamasının uzun vadeli cari denge görünümü üzerinde etkili olduğu belirtildi. Danske analistleri cari açığın 2016'da GSYİH'nin yüzde 5'i civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Döviz ve para politikası görünümü
Danske raporunda, TCMB'nin haftalık repo faizinde 50 baz puanlık acil faiz artırımı hamlesinin gecikmeli ve görece düşük bir tepki olduğu belirtildi.
Danske analistleri, Türk lirasının halihazırda aşırı satım bölgesinde olduğunu ancak negatif algının TL üzerinde kayda değer biçimde etkili olduğunu kaydetti.
Danske analistleri, Fed'in Aralık toplantısında beklenilenden daha şahin davranması ve OPEC ve OPEC dışı ülkelerin petrol üretimini kısma vaatlerinin Türkiye'nin cari açık görünümünde etkili olacağı beklentisi nedeniyle, dolar/TL için 1 aylık beklentisini 3.50'ye (önceki 3.40), 3 aylık beklentisini 3.60'a (önceki 3.30), 6 aylık beklentisini 3.60'a (önceki 3.30) ve 12 aylık beklentisini 3.95'e (önceki 3.45) yükseltti.
Risk faktörleri
Danske raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin riskler arasında, iç siyasette beklenmeyen hamleler, AB ile müzakereler, faiz artırımları, Fed'in artan şahinliği, petrol fiyatlarındaki artışlar ve jeopolitik durumda kötüleşme olasılığı sayıldı.