Finans piyasalarında 2016 böyle geçti
Küresel finansal piyasalar 2016'da birçok gelişmeye sahne oldu
Küresel finansal piyasalar 2016ya, geçen yıldan devralınan jeopolitik, siyasi ve ekonomik sorunların yarattığı belirsizliklerle başlarken, ekonomik büyümeye yönelik endişeler, Çin piyasalarındaki volatilite ve Birleşik Krallıkın ABden ayrılması (Brexit) ilk yarıda piyasalara yön veren gelişmeler olarak öne çıktı.
İlk yarıda geçen yıldan devralınan belirsizliklerle mücadele eden finansal piyasalar, ikinci yarıda yoğunlaşan siyasi ve ekonomik gündemin yarattığı volatilite ile yön buldu. Bu dönemde yükselişe geçen dolar ve faizler yatırımcıların odak noktasına yerleşirken, pay piyasaları ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde iki ayrı tablo ortaya koydu.
ABD Merkez Bankasının (Fed) 2015in son ayında, 9 yılın ardından ilk kez faizleri artırmasının etkisiyle 2016ya negatif başlayan finansal piyasalarda, bu yıl 4 faiz artırımının gerçekleştirileceği fiyatlandı. Buna karşın Fed, ABD ekonomisindeki toparlanma sinyallerine rağmen küresel ekonomi ve finans piyasalarındaki dalgalanmalar nedeniyle ilk yarıda bir türlü aksiyon alamadı.
Yurt içinde ise hisse senedi ve döviz piyasalarında ilk yarıda pozitif havanın hakim olduğu görülürken, AK Parti Olağanüstü Büyük Kongresi, İsrail ve Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi ve jeopolitik gelişmeler gündemin üst sıralarına yerleşti. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise martta 13 ay aradan sonra sadeleşme yönünde adım atarak faiz koridoru üst bandında indirime gitti. Bankanın ilk yarıda yaptığı toplam faiz indirimi ise 175 baz puanı buldu.
Çinde ilk yarıda açıklanan verilerin karışık bir görünüm sergilemesi ve ülke büyümesine ilişkin endişelerin devam etmesi küresel hisse senedi piyasalarında volatiliteyi artırdı. Bu dönemde Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasaya likidite sağlama yoluna gitti. Bu gelişmeler sonrasında Şanghay bileşik endeksinin yılın ilk ayında yüzde 22,6 değer kaybetmesi de yatırımcıların ülkeye ilişkin yıl boyunca sürecek kaygılarının başlangıcı oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşların küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini düşürdüğü ilk yarıda, Çin ekonomisi çeyreklik bazda yüzde 6,7 ile 2009dan bu yana en zayıf büyüme performansını ortaya koydu. Bu dönemde Türkiye ise ilk çeyrekte yakaladığı yüzde 4,8lik büyüme oranıyla Avrupa ekonomileri arasında ilk sıraya yerleşti.
Öte yandan Brent petrolün varil fiyatının 27,08 dolarla ocak ayında son 13 yılın en düşük seviyesini görmesi petrol ihracatçısı ülkeler için 2016nın zor bir yıl olacağı sinyalini verdi.
Tüm bu gelişmeler sonrasında BIST 100 endeksi ilk yarıyı 2015 yılı kapanışına göre yüzde 7,1 primle 76.800 puanın üzerinde tamamladı, dolar/TL ise 2,91 seviyelerinden 2,87lere inerek yüzde 1,4 geriledi.
Yılın ilk yarısında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:
6 Ocak
- Fedin 15-16 Aralık toplantısına ait tutanaklar, tüm üyelerin kademeli faiz artırımı konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.
7 Ocak
- PBoC, yuanın günlük referans kurunu bir önceki güne kıyasla yüzde 0,5 devalüe ederek orta noktasını 6,5646ya çekti.
15 Ocak
- Rus hükümeti, bazı Türk şirketlerinin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yönelik tasarı yayımladı.
19 Ocak:
- TCMB faiz oranlarını değiştirmedi.
- IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, küresel büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3,6dan yüzde 3,4e çekti. Fon, 2017 yılına ilişkin küresel büyüme beklentisini ise yüzde 3,8den yüzde 3,6ya indirdi. Söz konusu raporda Türkiyeye ilişkin herhangi bir değerlendirmeye yer vermeyen IMF, gelişen ülke grubuna yönelik büyüme beklentilerini de 2016 için yüzde 4,5’ten yüzde 4,3’e ve 2017 için yüzde 4,9’dan 4,7’ye indirdi.
- Çinin 2015 yılına ilişkin büyüme verisi yüzde 6,9 ile yüzde 7 düzeyindeki hükümet hedefinin altında kaldı.
22 Ocak
- IMF Başkanı Christine Lagarde, kurumun başkanlığına yeniden aday olduğunu açıkladı.
26 Ocak
- TCMB, yüzde 5 olarak hedeflenen 2015 enflasyonunun yüzde 8,81 çıkması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi.
27 Ocak
- Fed faiz oranını değiştirmedi.
29 Ocak
- BoJ, negatif faiz uygulamasına geçerek merkez bankasında tutulan cari hesaplara uygulanan faizi yüzde eksi 0,1e çekti. Banka, ayrıca parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programında değişiklik yapmadı.
4 Şubat
- İngiltere Merkez Bankası (BoE) yüzde 0,5 olan politika faizini ve 375 milyar sterlin olan varlık alım programı hedefini değiştirmedi.
8 Şubat
- Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), dünyanın en hızlı büyüyen "türev ürünler piyasası" oldu.
10 Şubat
- Fed Başkanı Janet Yellenın Kongrede yaptığı sunumda, finansal koşulların ekonomik büyümeyi daha az desteklediğine işaret etmesi ve para politikasının hiçbir şekilde önceden hazırlanmış patikada olmadığını vurgulaması bankanın faiz artırım sürecine ilişkin belirsizlikleri gündeme getirdi.
18 Şubat
- OECD, küresel ekonominin 2016da son beş yılın en zayıf büyüme performansını kaydedeceği öngörüsünde bulunarak, küresel ekonomik büyüme tahminini 0,3 puan düşürdü ve yüzde 3e çekti.
- Brükselde düzenlenen AB Liderler Zirvesinde Avrupa tarafında yılın en önemli gelişmeleri arasında gösterilen Brexite ilişkin referandum önerileri, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusyaya yaptırımların uzatılması gibi konular ele alınırken, İngilterenin ABde kalması için anlaşmaya varıldı.
19 Şubat
- IMF Başkanlığına yeniden Christine Lagarde seçildi.
23 Şubat:
- TCMB faiz oranlarını değiştirmedi.
24 Şubat
- İngiltere Adalet Bakanı Michael Goveun, AB zirvesinde ülkesinin üyelik koşullarıyla ilgili varılan anlaşmanın yasal açıdan bağlayıcı olmadığını savunması, Brexit belirsizliklerinin sürmesine yol açtı.
26 Şubat
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiyenin "BBB-" olan kredi notu ve "durağan" not görünümünü değiştirmedi.
- Gelişmeler sonucunda BIST 100 endeksi ocak ayındaki yükselişini şubatta da sürdürdü ve yüzde 3,2 değer kazandı. Dolar/TL ise 3 sınırını test ettiği şubat ayı sonunda 2,96 seviyelerinde dengelendi.
29 Şubat:
- PBoC zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirime gitti
10 Mart
- ECB, para politikasını genişletici yönde yeni kararlar aldı. Buna göre banka, mevduat faizini 10 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,40a çekerken, politika faizi ve marjinal borç verme faizlerini de 5er baz puan azaltarak sırasıyla yüzde sıfır ve yüzde 0,25 düzeyinde belirledi. ECB ayrıca, varlık alım miktarını 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltti.
16 Mart
- Fed faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, banka yetkililerinin 2016 için öngördüğü 4 faiz artırım beklentisi 2ye düştü.
24 Mart
- TCMB faiz koridoru üst bandını yüzde 10,75ten yüzde 10,50ye düşürerek para politikasında sadeleşme yolunda ölçülü bir adım attı. Merkez Bankası böylece, 24 Şubat 2015ten 13 ay sonra faizlerde indirime gitmiş oldu.
31 Mart
- Türkiye ekonomisinin 2015te yüzde 4 büyüdüğü açıklandı. Böylece Türkiye ekonomisi, 2015in son çeyreğinde yakalanan yüzde 5,7lik gayrisafi yurt içi hasıla artışıyla üst üste 25 çeyrek büyüdü
- Mart ayında dolar/TL yüzde 5 gerileyerek 2,97 seviyelerinden 2,81lere kadar indi. BIST 100 endeksi ise yükselişini 3üncü aya taşıyarak 83.000 puanın üzerine çıktı.
6 Nisan
- Standard & Poors Türkiyenin kredi not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi
8 Nisan
- Moodys, olası değerlendirme takviminde yer alan Türkiye kredi notu değerlendirmesini pas geçti.
12 Nisan
- IMF, 2016 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,4ten yüzde 3,2ye çekti. Kuruluş söz konusu tahminini Türkiye için ise yüzde 3,2den yüzde 3,8e yükseltti
15 Nisan
- Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 ile 2009dan bu yana en zayıf büyüme performansını kaydetti.
17 Nisan
- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Katarın başkenti Dohada gerçekleştirdiği toplantıda, petrol arzına sınırlama getirilmesi yönünde karar alamadı
19 Nisan
- Erdem Başçı, TCMB başkanlığı görevini Murat Çetinkayaya devretti.
20 Nisan
- Murat Çetinkayanın ilk kez başkanlık yaptığı PPK toplantısında, faiz koridoru üst bandı 50 baz puan düşürülerek yüzde 10a çekildi.
26 Nisan
- Yılın 2. Enflasyon Raporunda 2016 ve 2017 enflasyon beklentileri değiştirilmedi.
27 Nisan
- Fed, iktisadi faaliyetin yavaşladığına işaret ederek, faiz oranlarını değiştirmedi.
4 Mayıs
- Ahmet Davutoğlu, AK Parti Merkez Yürütme Kurulunun 22 Mayısta olağanüstü kongreye gitme kararı aldığını, kongrede genel başkanlık için aday olmayı düşünmediğini bildirdi
22 Mayıs
- Binali Yıldırımın AK Parti Genel Başkanı olmasının ardından siyasi belirsizlik gündemden düştü
24 Mayıs
- TCMB, faiz koridoru üst bandını yüzde 10dan yüzde 9,5e indirdi.
10 Haziran
- Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdü. Türkiye ekonomisi, bu büyüme oranıyla Avrupa ekonomileri arasında ilk sıraya yerleşti.
15 Haziran
- Fed politika faizini, iş gücü piyasasındaki yavaşlamayı gerekçe göstererek beklendiği gibi sabit tuttu. Fed, bu yıla ilişkin 25 baz puanlık iki faiz artış beklentisini ise değiştirmedi.
21 Haziran
- TCMB küresel oynaklıklarda yaşanan artışa karşın politika araçlarının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını belirterek faiz koridoru üst bandını yüzde 9,50den yüzde 9a çekti.
23 Haziran
-
Birleşik Krallıkta yapılan referandumdan İngilterenin ABden ayrılması kararı çıkarken, bu durumun ABnin temellerinin çatlamasına ve ciddi bir finansal türbülansa neden olabileceği endişeleri gündeme geldi. Söz konusu gelişmenin etkisiyle İngiliz sterlini dolar karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi.
28 Haziran
- İstanbul Atatürk Havalimanındaki terör saldırısı sonrası jeopolitik riskler gündemi meşgul etti.
Yılın ikinci yarısında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:
12 Temmuz
- Japonyada senato seçimlerininde, Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki koalisyon hükümeti çoğunluğu yakaladı. Bu sonuç, halkın ekonomiyi canlandırmak için uygulamaya konulan "Abenomiks" politikaları desteklediğine işaret ederken, hükümetten yeni teşvik beklentilerini artırdı.
15 Temmuz
- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) Türkiye Ekonomik İnceleme Raporunda Türkiye ile ilgili 2016 ve 2017 büyüme beklentileri değişmedi.
- Çinde 2. çeyrek büyüme yüzde 6,7 oldu.
- Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişiminde bulundu.
17 Temmuz
- FETÖ’nün darbe girişiminin ardından TCMBden yapılan duyuruda, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı, bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağı, gün içi likidite imkanının komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağı bildirildi.
18 Temmuz
- Moodys, Türkiyenin kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı.
19 Temmuz
- TCMB faiz indirimlerine devam ederek koridorun üst bandını yüzde 9dan yüzde 8,75e çekti.
- Uluslararası Para Fonu (IMF) Brexitin küresel ekonomi üzerinde yarattığı belirsizlikleri gerekçe göstererek 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin küresel büyüme tahminini 0,1er puan düşürdü ve sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,4 düzeyinde belirledi.
20 Temmuz
- Türkiyede olağanüstü hal (OHAL) kararı alındı.
- Hazine Müsteşarlığı ile 2012 yılından bu yana bir anlaşması olmamasına karşın Türkiyenin kredi notunu talep edilmemiş reyting şeklinde değerlendirmeye devam eden S&P, Türkiyenin kredi notunu "BB+"dan "BB"ye düşürdü, not görünümünü ise "negatif" olarak belirledi.
27 Temmuz
- Fed, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Bankanın karar metninde, "Ekonomik görünüme yönelik kısa vadeli risklerin azaldığı" ifadesine yer verilmesi, bazı uzmanlar tarafından "bankanın eylülde faiz artışına gidebileceği"nin işareti olarak yorumlandı.
29 Temmuz
- Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizinde değişikliğe gitmeyerek Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım hedefini 3,3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkardı. Bankanın bu hamlesi piyasa beklentilerini karşılamadı.
4 Ağustos
- İngiltere Merkez Bankasından (BoE), Brexit sonrası beklenen teşvik hamlesi gelirken, banka politika faizini 7 yıl aradan sonra ilk kez düşürerek yüzde 0,25e çekti, varlık alım programının büyüklüğünü de 60 milyar sterlin artırarak 435 milyar sterline çıkardı.
5 Ağustos
- Moodys potansiyel kredi notu gözden geçirme takviminde yer alan Türkiye değerlendirmesini pas geçti.
19 Ağustos
- Fitch Ratings Türkiyenin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.
23 Ağustos
- TCMB faiz koridoru üst bandını 25 baz puan daha düşürerek yüzde 8,5e çekti.
26 Ağustos
- Fed Başkanı Janet Yellenın Jackson Holeda yaptığı konuşmada net bir tarih vermekten kaçınmasına karşın, faiz artırımını destekleyen faktörlerin son aylarda güç kazandığını vurgulaması, eylülde faiz artırımına gidilebileceği beklentilerini artırdı.
2 Eylül
- Rusya ile Türkiye arasındaki charter uçuşların yeniden başlatılmasının ardından ilk uçak Moskovadan Antalya’ya doğru yola çıktı. Böylece sorunların aşılmasının ardından ilk charter seferi gerçekleşti
9 Eylül
- Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü. Böylece Türkiye ekonomisi büyümesini üst üste 27 çeyrektir sürdürdü.
21 Eylül
- Şubat ayında 2016 ve 2017 için küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşüren Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), tahminlerinde yeniden revizyona gitti. Kuruluş, 2016 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3ten yüzde 2,9a çekti.
- BoJ para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" uygulamasına geçti. Banka ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1de bırakırken, parasal taban hedefinden de vazgeçti.
22 Eylül
- TCMB, mart ayından bu yana yaptığı seri faiz indirimlerine devam ederek marjinal fonlama oranını yüzde 8,50den yüzde 8,25e çekti. Böylece TCMB, faiz koridoru üst bandını 7 ayda 250 baz puan azaltmış oldu. Öte yandan faiz koridoru genişliği de 100 baz puana gerileyerek "tarihin en dar faiz koridoru" görüldü.
23 Eylül:
- Moodys, Türkiyenin kredi notunu bir basamak indirerek "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Böylece Türkiyenin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altına indi.
28 Eylül
- Fed Başkanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı sunumda, bankanın faiz artışı için belirli bir takvimi bulunmadığını ancak ekonominin yıl sonunda faiz artışına gidilmesine hazır göründüğünü söyledi.
29 Eylül
- Cezayirde düzenlenen gayri resmi OPEC toplantısında üye ülkeler petrol üretimini kısma konusunda anlaşmaya vardı.
2 Ekim
- İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit sürecini başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesinin gelecek yıl mart ayı sonuna kadar devreye sokulacağını açıkladı. Bu gelişme ile Brexit kaynaklı riskler arttı
4 Ekim
- 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda (OVP) revizyona gidildi. Bu kapsamda, 2016 büyüme oranı tahmini yüzde 4,5ten yüzde 3,2ye revize edildi. Yüzde 7,5 olan yıl sonu enflasyon hedefinde ise değişikliğe gidilmedi.
9 Ekim
- Türkiye ile Rusya arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.
20 Ekim
- TCMB, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığını ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirdiğini bildirerek, faiz oranlarını değiştirmedi. Banka böylece, martta başlayan seri faiz indirimlerine 7 ay sonra ara vermiş oldu.
- Dünya Bankası, ham petrol fiyatına ilişkin 2017 tahminini OPECin üretimi düşürmeye hazırlanmasını gerekçe göstererek 53 dolardan 55 dolara yükseltti.
28 Ekim
- Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) ABDde Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clintonın e-postalarına ilişkin yeni bir soruşturma başlatacağını bildirmesiyle tahvil faizlerinde belirginleşen yükseliş finansal piyasaların odağına yerleşti.
9 Kasım
- ABD Başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump kazandı. Bu gelişme sonrasında, yeni başkanın ekonomiye yönelik vaatlerinin enflasyon ve büyüme beklentilerini artırması, tahvil piyasasında satışların derinleşmesini ve dolara olan talebin yükselmesini beraberinde getirdi.
1 Kasım
- BoJ, para politikası toplantısında politika faizi ve parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını değiştirmezken, 2017 mali yılı için yüzde 2 olarak belirlediği enflasyon hedefini 2018e öteledi.
3 Kasım
- İngilterede Brexit sürecine Mart 2017den itibaren başlanacağının açıklamasına karşın İngiltere Yüksek Mahkemesi sürece ilişkin atılacak adımların milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetti.
4 Kasım
- Standard & Poors, Türkiyenin not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti, “BB” seviyesindeki kredi notunu teyit etti.
12 Kasım
- TCMB tarafından banka nezdinde Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarının, 1 Ocak 2017den itibaren üç ayda bir ödeneceği ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 400 baz puan eksiği olarak belirleneceği bildirildi.
- TCMB ayrıca, 1 Ocak 2017den itibaren geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranlarını Türk lirası için yüzde 1,84, yabancı para için yüzde 1,47, aylık azami gecikme faiz oranlarını ise Türk lirası için yüzde 2,34, yabancı para için yüzde 1,97 olarak belirledi.
17 Kasım
- Fed Başkanı Janet Yellenın senatoda yaptığı sunumda faiz artırımının görece yakın zamanda uygun olacağı açıklaması, faizlerin aralıkta artırılabileceğine dair "açık bir ipucu" şeklinde değerlendirildi.
24 Kasım
- TCMB, küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirterek, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranında 50 baz puan artırıma gitti. Ayrıca TCMB, yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan aşağı çekti.
30 Kasım
- OPEC, petrol üretim seviyesini günlük 1,2 milyon varil düşürme kararı aldı. Katar Enerji ve Endüstri Bakanı Mohammed bin Salih es-Sede, "Bütün üyelerin iş birliği ve anlayışıyla anlaşmaya vardık." dedi.
2 Aralık
- Moodys, daha önce 2 Aralıkta gerçekleştireceğini duyurduğu Türkiyenin kredi notu gözden geçirme tarihini takvimden çıkardı
5 Aralık
- İtalya Başbakanı Matteo Renzi, senatonun yasama yetkisini törpülemeyi öngören anayasa reformuna ilişkin referandumda Hayır oylarının önde görünmesi sonrasında, istifa edeceğini açıkladı.
6 Aralık
- TCMB Başkanı Murat Çetinkaya 2017 Yılında Para ve Kur Politikası toplantısında döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, finansal istikrara dair risk oluşması gibi durumlarda TCMBnin kayıtsız kalmayacağı mesajını verdi.
7 Aralık
- İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa etti
8 Aralık:
- ECB, politika faizini yüzde 0da, mevduat faizini yüzde eksi 0,40ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25te sabit bıraktı. Mevcut varlık alım programına Mart 2017’ye kadar aylık 80 milyar avroluk, Nisan 2017’den Aralık 2017’ye kadar da aylık 60 milyar avroluk dilimler halinde devam etme kararı alan ECB, tahvil alım süresi ve miktarının gerektiği halde uzatılabileceği sinyalini verdi. Kararların ardından ECB Başkanı Mario Draghi de varlık alım programının parametrelerinde değişiklik yapıldığını, mevduat faizinin altında getirisi olan tahvillerin alımına izin verildiğini bildirdi.
12 Aralık:
- TÜİK, ulusal hesaplar konusunda AB yönetmeliklerine uygun olarak yapılan revizyon çalışmalarını tamamladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Ekonominin 27 çeyrek süren büyüme serisi böylece kesintiye uğramış oldu.
- Türkiyede geçen yıla ilişkin kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), cari fiyatlarla 29 bin 885 lira, dolar cinsinden 11 bin 14 dolar olarak revize edildi.
14 Aralık:
- Bu yıla 4 faiz artırımı öngörüsüyle başlayan Fed, faizleri 25 baz puan artırarak 2015te olduğu gibi yılı tek faiz artışıyla tamamladı. Fed yetkililerinin gelecek yıl için daha önce 2 olan faiz artırım öngörüsü de 3e yükseldi.
19 Aralık:
- Rusyanın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıda hayatını kaybetti
20 Aralık:
- TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,50de ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25te sabit tuttu. Kurul, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirterek, toplam talep gelişmelerinin bu etkileri sınırladığını bildirdi.
AA