Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de cari açık 3. çeyrekte artarken, İngiltere ekonomisi son 3 yılın en kötü ticaret performansını gösterdi.

Ulusal İstatistik Ofisi'nden (ONS) Cuma günü yapılan açıklamaya göre, İngiltere'ye giren ve çıkan para arasındaki fark 25.5 milyar sterline (yaklaşık 31.3 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar İngiltere GSYİH'sinin yüzde 5.2'sine denk geliyor. Ticaret açığının GSYİH'ye oranı yüzde 2.8'e yükselerek, 2013'ün 4. çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İngiltere'de cari açığın bu yıl ABD cari açığını ikiye katlayacağı ve GSYİH'nin yüzde 5'ini aşacağı tahmin edilirken, ihracatı desteklemesi ithalat harcamalarını azaltması beklenen ucuz sterlin cari açıkla ilgili endişeleri biraz hafifletti. Ekonomistler cari açığın GSYİH'ye oranının 2017'de yüzde 4'e gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu durum İngiltere ekonomisinin yabancı yatırımcıların İngiltere varlıklarına alma iştahına daha az duyarlı olmasını sağlayacak.

Öte yandan, İngiltere ekonomisi şimdiye kadar gösterdiği performansla Brexit referandumunun sonucuna dayanıklı olduğunu gösteriyor. İngiltere ekonomisinin 3. çeyrekte daha önce yüzde 0.5 büyüdüğü tahmin edilmişti. Ancak bugün Ulusal İstatistik Ofisi'nin yaptığı açıklamada 3. çeyrek büyümesi yukarı revize edildi. İngiltere ekonomisi 3. çeyrekte, 2. çeyrekle aynı hızda yüzde 0.6 seviyesinde büyüdü. Tüketim harcamaları bir kere daha büyümeye öncülük etti. Tüketim harcamaları ticaret performansında 2012'den bu yana en büyük gerilemeyi dengeledi.

ONS'de istatistikçi olan Darren Morgan, "Güçlü tüketici talebi İngiltere ekonomisinin 2016'nın 3. çeyreğinde büyümesine yardımcı oldu. Büyüme ilk tahmine göre, finans sektörünün desteğiyle de olsa, biraz daha güçlüydü" dedi.