Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında soruları yanıtlıyor. 

Putin basın toplantısını, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesinin ardından Moskova'da düzenlenen cenaze törenine katılmak için ertelemişti. 

Putin, Karlov suikastıyla ilgili, "Rusya cinayeti aydınlatma sürecini yakından takip edecek" dedi.

Karlov cinayetinin Türkiye-Rusya ilişkilerine karşı yapıldığını belirterek, suikastın Türkiye-Rusya ilişkilerine zarar vermeyeceğini söyledi.

"FİKRİMİ DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADIM"

 Geçtiğimiz yıl Rus uçağının düşürülmesine dair konuşan Putin; "Karlov'un öldürülmesi hem Rusya'ya hem de Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım." dedi.


Karlov'a yapılan suikastin ardından fikrini değiştirmeye başladığını söyleyen Putin "Açık konuşmak gerekirse, uçağımızın Türk liderliğinin emri olmadan, Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermek isteyen insanlar tarafından düşürüldüğü tezine şüpheyle bakıyordum. Fakat büyükelçimize bir polis tarafından düzenlenen saldırı ardından fikrimi değiştirmeye başlıyorum." ifadelerini kullandı.

HALEP'TEKİ TAHLİYELER

Halep'teki tahliyelerin Türkiye, Rusya, İran ve Esed olmasaydı mümkün olmayacağını belirten Putin, bir sonraki adımın Suriye'nin tümünde bir ateşkes anlaşması olduğunu söyledi.

Öte yandan Türkiye, İran ve Esed'in Astana'da Suriye görüşmelerine katılmayı kabul ettiğini belirtti.

ABD'DEKİ SEÇİMLER

Putin, ABD'de Demokrat Parti'nin, yenilgisi için yanlış bir biçimde dış faktörleri suçlamaya çalıştığını söyledi.

Rusya dışında kimsenin Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanacağını beklemediğini belirten Putin, Trump'la yapıcı ilişkiler kurmak istediğini dile getirdi.

Putin Demokrat Parti'ye ise şu mesajı verdi: Zarafetle yenilmeyi öğrenmelisin.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Trump'ın, ABD'nin nükleer kapasitesini artırması gerektiğine dair açıklamasının ise sürpriz değil normal olduğunu belirtti.

 HABERTÜRK