Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yükseliş beklentisi içerisinde olan yatırımcılar için tatsız bir yılbaşı arifesi olabilir.

Yuanı yabancı paralara çevirmenin yıllık 50,000 dolar ile sınırlandırılacağı 2017'nin ilk günüyle beraber, Çin parasında sert bir satış dalgasının yaşanacağına ilişkin endişeler güçleniyor.

Bununla birlikte yıl sonuna doğru vergi ödemeleri ve mevzuata ilişkin düzenlemeler de para piyasasındaki likiditeyi daraltırken, bankaların ay takvimine göre yeni yıl öncesinde daha fazla nakit talebinde bulunması Ocak ayında kısıtlı bir miktarda rahatlama sağlayabilir.

Fed'in 2017 yılına ilişkin faiz artırımı tahmininin hızlanmasıyla birlikte Çin piyasaları üzerindeki baskı Aralık ayında önemli ölçüde arttı. Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) kaldıraçı azaltmak ve yerel parayı korumak amacıyla parasal koşulları sıkılaştırması da, piyasa üzerindeki baskının artmasında etkili oldu.

Hong Kong'da PineBridge Investments Japonya hariç Asya tahvil piyasası birim yöneticisi Arthur Lau, “Çin yeni yılı baya erken geldi. Bu bir aylık pencereden dolayı bankalar parayı üç aylık bir döngüde tutmaya çalışacaktır. Tahvil piyasasındaki mevcut durum kısmen yıl sonundan ve Çin yeni yılından kaynaklanıyor” dedi.