Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'nin denetim yetkilerini düzenleyen 6. maddesi ve 8. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen 6. madde ile Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilecek. Madde, milletvekillerini soru sorabileceğine ilişkin hüküm içeriyor.

Anayasa değişiklik teklifi 8. maddesi de onaylanarak kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın Türk vatandaşı olması, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır.

Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.

'DOĞUŞTAN TÜRK VATANDAŞI OLMA'

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, "Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildi.

KARARNAME YETKİSİ

Cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi maddesinin çıkarılmasına karar verildi. 

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILACAK

AK Parti anayasa değişikliği teklifinde 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarıldığı, Adalet bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.

HT