Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri düşük hacimli işlemlerde yatay seyrederken, Avrupa borç krizinin zirve yaptığı 2011 yılından bu yana ilk kez yılı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 8:27'de yüzde 0.1 gerilerken, işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yarısının altında kaldı. İlaç ve enerji şirketlerien büyük düşüşü kaydederken, kişisel mal üreticileri yükseldi.

Avrupa hisse senetleri 2016 başında Çin kaynaklı endişelere bağlı olarak yaşanan kayıpları geri kazanamadı. Öte yandan 2016'da Avrupa ekonomisine Euro bölgesi ekonomisi, siyasi belirsizlik ve İtalya bankacılık krizi damga vurdu. Avrupa hisse senetleri yılın büyük bir kısmında 50 puanlık bir marjda işlem gördükten sonra, son çeyrekte, ABD seçimlerinin daha güçlü bir küresel büyümeye neden olacağı spekülasyonuyla ve Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını genişletmesiyle yeniden ivme kazandı.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi, düşen sterlinin ihracatçı şirketleri desteklemesiyle ve emtia fiyatlarındaki rallinin de yardımıyla 2016'da Batı Avrupa piyasaları arasında en iyi performanslardan birini sergiledi. FTSE 100 Endeksi bu hafta içerisinde rekor seviyede kapanmasının ardından Cuma günü yüzde 0.2 düştü.

İtalya, Portekiz ve Danimarka hisse senedi endeksleri yüzde 10 ve üzeri düşüş kaydederek yılın en büyük kaybedenleri olmaya hazırlanıyor.

Stoxx 600 Endeksi 2016 yılını geçtiğimiz yılın kapanışına göre yüzde 1.6 düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Stratejistler Stoxx 600 Endeksi'nin 2017 yılını 366 puan yükselişle kapatacağını tahmin ediyor. Stoxx 600 2017'yi beklentilere paralel kapatırsa Perşembe günü kapanışına göre yüzde 1.6 prim yapmış olacak.