Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri yükselişini 5. güne taşırken, 4 sene içerisinde ilk kez yılı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri yatay seyrediyor. Rusya para birimi ruble bu yılki kazançlarının bir kısmını, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uzatmasının ardından bugün yaklaşık yüzde 2 düşüşle geri verdi. 

Hisse senetleri

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalara (GOP) Endeksi bugün yüzde 0.5 artışla yükselişini 5. güne taşıdı. Bu aynı zamanda Endeks'in Eylül ayından bu yana en uzun yükseliş serisi oldu. MSCI GOP Endeksi 2016 yılını yaklaşık yüzde 8.6 yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Tayvan SET Endeksi 6. günde de yükselirken bu yıl yüzde 11 yukarıda seyrediyor. SET Endeksi 4 yılın en büyük yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor. Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi de bu yılı yaklaşık yüzde 15 yükselişle kapatacak.

Küresel çapta yılın son haftasında işlem hacmi düşüktü. Ham petrol, hisse senetleri ve para birimleri işlemlerinde de hacimler ortalamanın oldukça altında kaldı.

Para birimleri

MSCI GOP para birimleri endeksi bugün yüzde 0.1 yukarıda seyrederken, 2012'den bu yana ilk kez yılı yükselişle kapatıyor.

Rusya para birimi ruble, ABD'nin Rusya'ya ilave yaptırımlar uygulamasıyla gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında en çok düşen para oldu. Ruble dolar karşısında gün içerisinde yüzde 2'ye yakın değer kaybederek yıl içerisindeki yüzde 21 kazancının bir kısmını geri verdi ve Brezilya'nın ardından en iyi performans gösteren 2. para birimi konumuna geriledi.

Güney Afrika randı 3 günlük kazançlarının ardından yüzde 0.6 düştü. Rand Eylül'den bu yana dolar karşısında en iyi haftasını ve ayını geçiriyor. Rand 2016'da yüzde 16 yükselişle 6 yıldır ilk kez artış kaydederken, 2009'dan bu yana en büyük kazancını yaşıyor.

Yılın son işlem gününde, Tayland bahtı Asya gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında en çok yükselen para konumunda, Endonezya rupisiyse yükselişte ve 6 yıldır ilk kez yılı kazançla kapatmaya hazırlanıyor.