Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , beklentiyi aşan enflasyon rakamı ve dolardaki küresel değer kazancıyla %1'i aşan yükselişle tarihi rekor kırdı.

Bugün Türkiye'de Aralık ayı enflasyon verisi açıklandı. Tüketici fiyatları endeksi Aralık'ta aylık %%1.64, yıllık %8.53 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyonun % 7.60'a yükselmesi bekleniyordu.

"ENFLASYON 4-5 AY İÇİNDE %8,5-%10 ARASINA YÜKSELEBİLİR"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan enflasyonda 4-5 ay içinde %8,50 ila %10 arasında hareket beklediklerini söyledi.

Erkan, "Önümüzdeki aylarda kur geçişkenliğinin fiyatlar üzerinde daha fazla etkili olması ve USDTRY’de beklediğimiz yukarı yönlü hareket çerçevesinde enflasyonda da daha yukarı seviyeler bekliyoruz. Bu kapsamda ilk 4-5 ay içinde %8,50 ila %10 arasında enflasyonun konsolide olduğunu görebiliriz. 2017 yılsonu için ise beklentimizi %8,30’a yükseltiyoruz." dedi.

Enflasyon verisi öncesinde 3.54 seviyelerinde seyreden Dolar/TL 3.6022'ye kadar yükselerek tarihi zirveyi test etti. Dolar/TL son olarak 2 Aralık'ta 3.5935 ile rekor kırmıştı. TL, bugün gelişen piyasa paraları arasında en kötü performansı kaydederken Bloomberg'in takip ettiği para birimleri arasında en kötü performansı gösteren 5. para birimi oldu. 



Euro/TL de kademeli olarak yükselerek 3.74 seviyesini aştı.

ABD'de bugün ISM imalat verisi izlenecek. Ancak haftanın en kritik verisi cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi olacak. Uzmanlar istihdam verisinin kurun hareketinde önemli olacağını belirtiyor.

ABD doları 2016 yılını kazançla kapatmış, doların TL karşısında yıllık artışı %20'yi bulmuştu.