Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, sermaye çıkışı riskini göze alarak, yeni yıla damgasını, yuanı yabancı paraya çevirmek isteyen vatandaşlar için ilave şartlar ile vurdu.

Döviz kuruna ilişkin düzenleyici kurum Devlet Döviz Kuru İdaresi, 31 Aralık tarihli bir bildirisinde, para aklama ve yurtdışına illegal yollardan para çıkarılması gibi amaçlarla istismar edilen yasal boşlukların giderilmesini istediğini belirtmişti.

Kişi başına yıllık 50,000 dolarlık kota değişmezken vatandaşlar, banka formları yoluyla 1 Ocak'ta tanıtılan bazı ilave bilgileri sağlamak durumunda bulunuyor.

Örneğin, döviz alacak müşteriler paranın yurt dışında gayrimenkul, menkul kıymet, hayat sigortası veya yatırım tipi sigorta satın almak için kullanılmayacağına ilişkin taahhütte bulunmak durumunda. Daha öncesinde de söz konusu kurallar aynı olmakla birlikte, herhangi bir taahhütte bulunulması gerekmiyordu.

Müşteriler, kullanılacak fonun planlı kullanımına ilişkin detaylı bir plan sunmak zorunda. Yurt dışı seyahatinin iş gezisi, aile ziyareti veya tıbbi sebeplerle yapılan çıkış olduğuna ilişkin detayşı bilgi verilmesi gerekiyor.

Kota uygulamasını ihlal eden vatandaşlar, Devlet Döviz Kuru İdaresi'nin izleme listesine eklenecek ve üç yıl boyunca döviz kotası uygulamasına dahil olamayacak ve para aklama soruşturmasına söz konusu olacak.