Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin eski Hazine Bakanı Lawrance Summers, yatırımcıların Donald Trump'ın politikalarının riskleri hakkında çok fazla iyimser olduklarını söylerken, Eurasia Group analistleri, yeni başkanın politikalarının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmeyen küresel istikrarsızlık seviyesine katkıda bulunabileceği uyarısında bulundu.

Harvard profesörü ve Bill Clinton döneminde Hazine Bakanlığı görevini yürütmüş bir Demokrat olan Summers, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin korumacı tedbirler uygulama olasılığı aynı zamanda dış politika ve içeride sosyal programlardaki değişikliklerin "olağanüstü belirsizlik" yaratmakta olan konular olduğunu söyledi. Danışmanlık şirketi Eurasia Group analistleri, yeni bir raporda, benzer uyarılarda bulunarak, dünyanın 2017'de bir "jeopolitik resesyon" dönemine girmekte olduğunu kaydetti.

Yatırımcılara siyasi riskler konusunda danışmanlık hizmeti veren Eurasia'ya göre, Trump'ın Önce Amerika platformunda başkanlığa seçilmesi ile birlikte, küresel ekonomi artık ABD'nin "koruyucu kafes" sağlamasına güvenemez. Eurasia'nın Salı günü yayımladığı rapora göre, Trump'ın Rusya ile buzları etirmeye yönelik işaretleri, NATO'ya yönelik kuşkusu ve Fransa'da Ulusal Cephe gibi Avrupa'daki düzen karşıtı partilerle "yakınlaşması", küresel düzeni koruyan savaş sonrası temel ittifakı zayıflatabilir.

Bu uyarılar, Almanya, Fransa ve Hollanda'daki seçimler, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması, ABD'deki iktidar devri, Brezilya gibi gelişen ülkelerdeki sorunlar ve Avrupa'daki mülteci krizi gibi 2017 yılındaki bir dizi istikrarsızlık tehditleri öncesi bir hatırlatma niteliğinde.

ABD'de yatırımcılar, bu endişeleri fazla dikkate almadılar ve bunların yerine, Trump'ın harcamaları artırma, vergileri düşürme ve regülasyonları azaltma gibi taahhütlerinin büyümeyi güçlendieceği görüşü üzerinde durmayı tercih ettiler. Trump'ın 20 Ocak'ta başkanlığı devralmasına iki hafta kala, Standard & Poor's 500 Endeksi rekor zirve yakınında ve mali teşvik ve güçlü ekonomik büyümeye ilişkin iyimserliğin desteği ile 2016 yılında yaklaşık yüzde 10 yükseldi. Dow Jones Endeksi ise, 20,000 seviyesine ulaşmakta güçlük çekmesine karşın geçen yıl yüzde 13 yükseldi.

Obama yönetiminde de görev alan Summers, yatırımcıların, politikaları hala beliszi olan bir yönetim üzerine kumar oynayarak tehlikeli bir oyun oynamakta olduklarını söyledi. Summers, Amerikan şirketlerinin karlarını ülkeye getirmelerini teşvik eetmenin yatırımları artıracağı görüşüne kartılmadığını ve trump'ın ekonomi takımının bqazı üyelerinin "voodoo ekonomisinin oldukça öyesine geçen" fikirleri öne sürdüğünü sözlerine ekledi.

Bloomberg television'dan Tom Keene'e değerlendirmelerde bulunan Summers, "Bu muhtemelen, yüzyılın son üç çeyreğinde ABD'de gördüğümüz ideolojik ve temel politika anlamında en büyük dönüşüm," dedi ve "ABD'nin küresel sistemdeki merkezi rolü dikkate alındığında, bu gibi dönüşümler büyük çaplı belirsizliğe neden olur. Piyasaların bunu tam olarak anladığını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Siyaset bilimcisi Ian Brenner'ın kurduğu Eurasia, uluslararası savaş ya da büyük merkezi hükümet kuruluşlarının dağılması durumunun kaçınılmaz olmadığını, ancak bu gibi sonuçların düşünülebilir hale geldiğini belirtti.