Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, para politikası yetkililerinin yerel para cinsinden yurtdışına çıkışları durdurma çalışmaları kapsamında bazı bankalara giriş ve çıkışları dengeleyene kadar sınır ötesi yuan ödemelerini durdurma talimatı verdi.

Konuyla ilgili kamuya açıklama yetkisi bulunmayan bir kişinin Bloomberg News'a verdiği bilgiye göre, Çarşamba günü bankalara iletilen talimatta bankaların her ay sonunda giren ve çıkan yuan miktarının dengelendiğini göstermesi istendi. Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) bu talimatı hem şirket hem de bireylerin işlemlerini kapsayacak.

Sınır ötesi yuan ödemelerini dengelemekte zorlanan bankalar mevcut pozisyonlarını değerlendirmek üzere yuan cinsi yurtdışı ödemelerini durduracak. PBOC, Bloomberg News'in fax yoluyla iletilen bir sorusuna cevap vermeyi reddetti.

Bloomberg Intelligence'ın Beijing merkezli Asya baş ekonomisti Tom Orlik, "Bu gelişme Çin'de yuana istikrar kazandırmak isteyen politika yapıcıların karşı karşıya olduğu görevin zorluğunun altını çiziyor" dedi.

2016'nın Kasım ayına kadar geçen 11 aylık dönemde net 309 milyar dolar yuan ödemeleri yoluyla Çin'den çıktı. Bu sermaye çıkışı aynı zamanda 2010 yılına kadar uzanan verilere göre en yüksek çıkış oldu. Çin'den sermaye çıkışlarını derleyen Bloomberg Intelligence verilerine göre, bu dönemde yuan cinsi çıkışlar hariç toplam sermaye çıkışı 762 milyar dolara ulaştı. Yuan ödemeleri, dolar cinsine çevrilmekten ziyade Çin para cinsinden sınır ötesine gönderilen paraları ifade ediyor.