Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) portföy yöneticisi Fransesc Balcells yayınladığı raporda, Türkiye piyasalarına ilişkin değerlendirmelerinde, etkin bir TCMB düzeltmesinin "sert" olması gerektiğini söyledi ve (TCMB'den) bir hamle gelene kadar herhangi bir Türkiye rallisinin dolar alım fırsatı olarak görüleceğini kaydetti.

PIMCO analistleri gelişmekte olan ülkeler arasında fon çekmek için yaşanan zorlu rekabetin Türkiye için zor bir durum oluşturduğunu ve Türkiye'nin borç çevirme yeteneğinin artık veri olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

Balcells, "Türkiye geleneksel olarak bu tür finansmanları sağlamayı başarmış olsa da, gerçek şu ki bu durum artık bir veri olarak alınamaz" dedi.

Raporda, yurtiçi siyasi gelişmeleri ve yurtdışı ortamdaki değişimlerin "Türkiye'nin kırılganlıklarını açığa çıkardığı" ve Türk lirasında satışın tetiğini çektiği belirtildi.

Balcells, Türkiye'nin tekrar güven sağlaması gerektiğini ifade ederken, güven ortamının tekrar sağlanmasının "Türkiye'nin büyük Döviz refinansman ihtiyaçları nedeniyle yabancı yatırımcı için zorlu" bir durum olduğunu kaydetti.

PIMCO portföy yöneticisi Balcells, "Faiz artırımlarının er geç geleceğini düşünüyoruz dedi.

(TCMB'nin) Düzeltme hamlesinin "sert" olması gerekiyor

"Türkiye açısından ne yazık ki, Fed'in para politikası sıkılaştırma döngüsü nedeniyle fon çekme rekabeti çok yoğun, ex-ante reel faiz oranları Güney Afrika, Brezilya ve Rusya'da yüzde 2-8 aralığında, bu da Türkiye'de herhangi bir düzeltmenin etkin olmak için sert olması gerektiği anlamına geliyor"

"Kararlı aksiyon alınmazsa, ralliler dolar alım fırsatı olarak görülebilir"

"Kararlı bir aksiyon alınmazsa, fiyatlardaki herhangi bir ralli piyasa/yurtiçinde yerleşikler tarafından daha fazla dolar alma fırsatı olarak görülecektir, ve negatif döngü devam edebilir"