Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Salı günkü politika toplantısında verdiği faiz kararı ardından TL için sıradaki önemli sınav Çarşamba günkü likidite operasyonlarının etrafında şekillenecek.

TCMB Salı günkü toplantısında gecelik ve geç likidite penceresi faiz oranlarını piyasa beklentileri ile uyumlu bir şekilde artırarak TL'nin kayıplarının sınırlı kalmasında etkili oldu. Bununla birlikte Merkez Bankası'nın yarınki operasyonlarda ticari bankaları geç likidite penceresinden borçlanmaya teşvik ederek fonlama maliyetlerini yukarı çekmeye devam edip etmeyeceği de aynı derecede önemli.

Türk Lirası, politika yapıcıların siyasi baskı nedeniyle faiz artırımına gitme konusunda isteksiz olduklarına ilişkin spekülasyonun etkisiyle, bu yıl yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederek en fazla düşen gelişen piyasa parası oldu.

Londra'da Societe Generale stratejisti Phoenix Kalen, “Merkez Bankası'nın yarınki likidite operasyonları liranın gidişatını belirleyecek” dedi ve “Eğer TCMB geçen hafta boyunca oluşturulan kalıptan çok fazla saparsa, piyasanın politika yapıcıların TL'yi istikrara kavuşturma konusundaki kararlılığına ilişkin endişeleri artacaktır” şeklinde devam etti.