Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Güne 3.7820'den başlayan Dolar/TL kademeli şekilde yükselerek 3.85'i aştı.

Merkez Bankası yılın ilk toplantısında faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek %8.5'ten %9.25'e çıkardı. Geç likidite borç verme faizini %10'dan %11'e yükseltti. Merkez Bankası politika faizine dokunmayarak %8'de tutarken faiz oranı da % 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

MB kararının ardından dolar/TL ilk etapta 3.73'lerden 3.82'li seviyelere yükseldi. Bugüne ise yatay seyirle başlayan kur daha sonra yükselişe geçti, kur akşam saatlerinde 3.8471'e kadar yükseldi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Cuma günü yapılacak Fitch not açıklaması ve referandum sürecinin belirsizlik oluşturması gibi faktörler nedeniyle TL’de kalıcı bir değer kazancı görülemeyebileceğini söyledi.

Erkan, "Not açıklaması öncesinde piyasa anketleri baz senaryoyu “not indirimi olacağı” şeklinde ortaya koymuştur. Not indirimi yapılırsa ek sermaye çıkışı ve borçlanma maliyetlerinde artış göreceğiz. 2 yıllık tahvil faizi ve 10 yıllık tahvil faizi arasındaki makas daralmaktaydı, şimdi 2 yıllık faiz öne geçti. Faizde oluşan anomali, kurda çok sağlıklı fiyat hareketleri göremeyebileceğimizi gösteriyor. Likidite adımları dolar/TL'yi 3.70-3.80 bandında tutar ancak temel risklerde bir değişiklik yok" dedi.





TÜİK ENFLASYON SEPETİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ

Bu yıl Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetine, stor perde, derin dondurucu, test kitabı olmak üzere 3 madde eklendi. Düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya olmak üzere 6 madde sepetten çıkarıldı.

Ana harcama gruplarında yer alan gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığı 23,68'den 21,77'ye düşürüldü.

PİYASANIN "FITCH" İMTİHANI

Bugün kuru etkileyebilecek kritik bir veri akışı bulunmuyor. Cuma günü Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklaması beklenen Fitch'in kararı piyasaların radarında.. Olası bir not indiriminin TL varlıklar üzerinde negatif etki yapacağı belirtiliyor.

Fitch, Ağustos ayında Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.