Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi. Not görünümünü durağanda bıraktı.

Böylece kredi notu BBB-'den BB+'ya çekildi ve Azerbaycan, Bahreyn ve Portekiz ile aynı düzeye geldi. Fitch'in yanında, Moody's Investors Service ve S&P Global Ratings de Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlamış durumda.

Fitch, açıklamasında, ekonomik büyümenin 2016 yılının 2'nci yarısında keskin bir şekilde düştüğünü ve Türkiye'nin son yıllardaki performansının oldukça altındaki bir hıza toparlanmasının beklendiğini kaydetti.

Fitch'in açıklamasına göre, 2016 yılının 3. çeyreğindeki yıllık yüzde 1.8'lik daralmanın ardından bir sıçrama bekleniyor, ancak bu sıçrama, güvenlik ve siyasi koşullardan ve kısa vadede para biriminin değer kaybınden dolayı zayıf iç talep ile birlikte düşük kalacak.

Fitch açıklamasında, "Siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmeler ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı zayıflattı," dedi ve hükümetin icracı Cumhurbaşkanlığı sistemini getirmeye yönelik hareketi, eğer başarılı olursa, Fitch'e göre, kontrol ve dengelerin zayıfladığı bir sistemi getirecek.

Not indirimi, gelişen piyasalara yönelik yatırımcı güveninin kırılgan olduğu bir dönemde, Türkiye'nin yabancı sermaye çekmeye çalışma çabalarını daha güçleştirecek. Türkiye, cari işlemler açığını finanse edebilmek için kısa vadeli sermaye girişlerine, dış borçlanmaya, turizm gelirlerine ve aynı zamanda doğrudan yabancı yatırıma ihtiyaç duyuyor.

Türk Lirası dolar karşısında, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu geçen Eylül'de yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinden bu yana değerinin dörtte birini kaybetti ve yabancı yatırımcılar söz konusu dönemde 3 milyar dolarlık devlet tahvili sattı.

Londra'da MUFG Securities gelişen piyasalar kredi strateji analisti Trieu Pham, "Sermaye çıkışlarının büyük bölümü halihazırda gerçekleşmiş olabilir, ancak halen yatırım yapılabilir kredi notunun yitirilmesinden dolayı hemen ani bir tepki gelebilir" dedi.

Türk Lirası dolar karşıısında, Fitch'in açıklamasının ardından düşüşünü sürdürdü ve TSİ 12:23'te yüzde 0.9 aşağıda 3.8833 seviyesindeydi.