Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Brexit anlaşmasını imzadan önce parlamento onaylayacak

Brexit anlaşmasını imzadan önce parlamento onaylayacak

İngiliz hükümeti, ülkenin AB'den ayrılmasıyla ilgili anlaşmanın son halinin imzadan önce parlamento onayına sunulacağını bildirdi

Giriş: 07 Şubat 2017, Salı 19:18
Güncelleme: 07 Şubat 2017, Salı 19:19

İngiltere’de hükümet, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla (Brexit) ilgili anlaşmanın son halinin üye ülkelerin parlamentolarından önce İngiliz parlamentosunun onayına sunulacağını açıkladı.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda Brexit sürecini resmen başlatacak olan Lizbon Antlaşması'nın 50. maddenin işletilmesi yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasayla ilgili komisyon tartışmaları sürüyor.

Bugünkü oturumda söz alan Brexit Bakanlığında görevli devlet bakanlarından David Jones, AB ile varılacak anlaşmanın son halinin imzadan önce Avam Kamarası’nın onayına sunulacağını söyledi. Jones, İngiliz parlamenterlerin anlaşmayı AB üyesi ülkelerin parlamentolarından önce oylayacağını vurguladı.

Parlamentonun hem AB’den ayrılma koşullarının hem de AB ile kurulacak yeni ilişkiyi onaylayacağını belirten Jones, hükümetin nihai anlaşmayı da bir yasa tasarısıyla Avam Kamarası'na ve parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'na sunacağını bildirdi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Brexit'ten sorumlu gölge bakanı Keir Starmer hükümetin kararını parlamentoya verilmiş "büyük ve önemli bir ödün" olarak nitelendirdi.

Hükümete Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısı geçen hafta parlamentoda 114'e karşı 498 oyla kabul edilmişti.

Komisyon aşaması dün başlayan tasarıyla ilgili olarak muhalefet partileri çok sayıda değişiklik önerisi getirdi ancak şu ana kadar 2 maddelik tasarıda herhangi bir değişiklik için yeterli çoğunluk sağlanamadı.

Başbakan Theresa May, dün muhalefet partilerine yetki devri yasa tasarısını parlamento prosedürlerini suistimal ederek geciktirmemeleri çağrısında bulunmuştu.

Komisyon aşamasını geçtikten sonra yasa tasarısının bütünü için parlamentoda 3. tur görüşmeler ve yeni bir oylama yapılacak. Tasarının Lordlar Kamarası ve Kraliçenin onayı aşamalarını geçtikten sonra mart ayı başında yasalaşması, hükümetin de Brexit sürecini aynı ay içinde başlatması öngörülüyor.

50. maddenin işletilmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB'den ayrılmış olacak.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

AA