Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Albayrak: Doğalgaz endişesi taşıdığımız son kış

Albayrak: Doğalgaz endişesi taşıdığımız son kış

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Bakan Albayrak doğalgazda en az 300 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine erişmeyi hedeflediklerini belirtti

Giriş: 13 Şubat 2017, Pazartesi 05:10
Güncelleme: 13 Şubat 2017, Pazartesi 06:24

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji anayasası olarak kabul edilecek, aynen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde olduğu gibi bir enerji stratejisi kitabı hazırladıklarını açıkladı.

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Bakan Albayrak doğalgazda arz güvenliğinin önemine dikkat çekerek “Türkiye’nin gelişmesine, doğalgaz tüketiminin yaygınlaşmasına, sanayi üretiminin artmasına bağlı olarak, doğalgaz tüketimimiz de atıyor. Ayrıca mevsimsellik de tüketimi etkiliyor. Yılbaşından sonraki ilk pazartesi günü 232 milyon metreküp tüketimle rekor kırıldı. Süreci, sorunsuz şekilde yönettik” dedi.

ORTA VADELİ STRATEJİ: Konutlarda kesinti yaşanmaması için doğalgaz çevrim santrallarında doğalgazı kıstıklarını hatırlatan Bakan Albayrak, “Sadece boru hatları değil, LNG ve depolama kapasitemizi de artırarak arz güvenliğinde oluşabilecek tüm riskleri orta vadede ortadan kaldırmayı hedefleyen bir strateji belirledik.

Hızlı şekilde kapasite artışı için atacağımız adımları belirledik. Tüm depolarımızda ve LNG terminallerimizde kapasite artışını hedefliyoruz. Bunun yanında 6 ay gibi rekor bir sürede, ilk yüzer LNG terminalini hizmete aldık. 2015 yılında LNG’den günlük 34 milyon m3 olan günlük sisteme basma kapasitemizi 64 milyon m3’e çıkardık. Bu kapasite artışı, çok sert kış mevsimi yaşadığımız bu yıl, rekor tüketim taleplerini karşılamada elimizi güçlendirdi” dedi.

KIŞ TÜKETİMİ 250 MİLYON M3: “Seneye kış ayına kadar inşallah iki tane LNG terminalinde kapasite genişletilmesi ve ikinci FSRU’nun da devreye girmesiyle kapasitemizi günlük 107 milyona çıkarıyoruz. Biz kış aylarında günlük 200-250 milyon metreküp tüketen bir ülke olarak, sisteme günlük en az 300 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine erişmeyi hedefliyoruz” diyen Albayrak şöyle konuştu:

“Bırakın aşırı soğuktan kaynaklanan yoğun tüketimi, Allah korusun; kaza, doğal afet, yada teknik problem olduğunda dahi vatandaşımıza, sanayicimize ihtiyaç duyduğu gazı eksiksiz, sorunsuz sağlayalım. Bizim artık bir kış daha bu gaz endişesini yaşama lüksümüz yok. Bu son kışımız. Allah’ın izniyle seneyi, artık herhangi bir olağandışı olay yaşanmadıktan sonra gazda arz noktasında en ufak bir kaygı, endişe taşımadan geçireceğiz.”

"GAZDA MALİYETİN DÜŞECEĞİ KRİTİK DÖNEME GİRİYORUZ"

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz geldiğinde Gazze ve Cenin’in insani ihtiyaçları, elektrik altyapısının iyileştirilmesi konularını ortak mutabakat metnine koyduklarına dikkat çeken Albayrak şöyle konuştu:

“Bölgenin huzuruna da, istikrarına da katkı yapacak bir iklim üzerine görüşmeleri yürütelim dedik. Nitekim, iki koldan görüşmeler, çalışmalar devam ediyor. Süreç iki açıdan önemli. Doğu Akdeniz gazının Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak. İkincisi ise özellikle Gazze’de insani şartların iyileştirilmesi için, Gazze’yle alakalı somut ve kalıcı projelerin gerçekleşmesine imkân sağlayacak.”

“Buradaki kritik konulardan bir tanesinin de ticari unsurlar olduğunu görmemiz lazım, yani fiyat” diyen Albayrak, “Türkiye olarak biz yeni bir döneme girdik, gaz fiyatları düşüyor, düşüreceğiz. Bunu hem hane halkına, hem bütçeye, hem sanayiye yansıtmak istiyoruz. Ticaret yaptığımız bazı ülkelerle bunu bir noktaya getirdik. Yeni maliyet düşüşlerini içerebilecek çok kritik bir döneme giriliyor” diye konuştu.

‘KAMU VE ÖZELE 6 MİLYON METRE SONDAJ HEDEFİ’

Afşin-Elbistan’da 1100 kalorilik, 3-4 milyar ton rezerv olduğunu hatırlatan Albayrak, “Eski Türkiye şartları açısından bu çok önemli bir kaynaktı. Son yıllarda biz çok ciddi bir kömür rezervi bulduk. Kalorifik değeri 2000 ila 3500 olan rezervler. Arama faaliyetlerine MTA ve MİGEM ile hız verdik. 2002’de AK Parti iktidara gelene kadar yılda 30 bin küsur metre sondaj yapan bir kurumdu MTA. Bakanlarımız bunu 300 bin metrelere çıkardı. Biz geçen sene göreve geldikten sonra dedik ki artık bu yıl 300 binler de yetmez, 1 milyon metre hedefi koyduk, ihaleleri yapıldı. Önümüzdeki yıllarda artık bunu kamu özel toplam 5-6 milyon metrelere çıkaracağız” dedi.

"10 YIL SONRA ENERJİ İHRACATÇISI OLABİLİRİZ"

Boru hatları konusunda çevredeki tüm olası işbirliklerini değerlendirdiklerini kaydeden Albayrak, “Bölgemizin en yoğun enerji ithal eden ülkesiyiz. Son 10 yılda ithalatımız madenle birlikte yaklaşık 500 milyar dolar. Bu kadar büyük ithalat yapan bir ülkeden, bir de bakmışsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş. Şimdi enerji ithal eden bir ülkeden enerji ihraç eden bir ülke olmanız için, sadece doğal kaynak noktasında rezervinizin olması gerekmiyor. Bunu yapan doğal enerji rezervi olmayan ülkeler var” dedi. Bunun şartlarını sağlamak gerektiğine de dikkat çeken Albayrak, “Altyapı, tedarik, iyileştirme, sistem genişletilmesi... Kore’ye, Japonya’ya, Almanya’ya, İtalya’ya bakın. Bu ülkelerde zengin doğal kaynaklar yok ama büyük enerji şirketleri, oyuncuları çıkarmış” diye konuştu.

"YENİLENEBİLİR ENERJİDE FİYATLAR DÜŞECEK"

Yerli kömür, hidroelektrik santrallar, güneş, rüzgâr, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerjiyi, toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49.3’e çıkardıklarını vurgulayan Albayrak, “İnşallah 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. 2017’de ise elektrik üretimimizde yerli kaynaklarımızın payı yüzde 50’yi geçecek inşallah” dedi. Yerli kömür, güneş ve rüzgârda da en az 5’er bin megavat yatırımla, 2023’e kadar 15 bin megavatlık yerli kaynaklara dayalı santralı devreye alacaklarını belirten Albayrak şöyle konuştu: “Kömürde yeni süreci başlattık. Haftaya güneşte, bin megavatlık Karapınar projesinin süreci başlayacak. Yaz bitmeden bin megavat RES’te ihaleyi yapacağız. Göreceksiniz, bugün 13.3 sent alım garantisi verirken, yenilenebilir enerjide fiyatlar önemli oranda düşecek.”

‘SIBER ATAKLARA HAZIRLIK LAZIM’

5 Ocak’ta, TEİAŞ’a 19.32-19.37 arası bir siber atak olduğunu belirten Albayrak, “Bu düzenli yapılan atakların çok üzerinde bir yoğunlukta oldu. Son bir aydır sadece Enerji Bakanlığı özelinde değil, başta telekom ve bankacılık sektörü ile e-devlet sistemleri olmak üzere çok ciddi ataklar var. Tüm bunlara da hazırlıklı olmak lazım. Süleyman Soylu Bey’le konuştuk anlaştık, bir protokol ile buraların güvenliğini sağlayacağız” dedi.

‘TEMEL STRATEJİ KİTABI HAZIRLIYORUZ’

Türkiye’nin enerji politikaları noktasında bir temel kitap hatırladıklarını da kaydeden Albayrak, “Bakanlar değişir, görevdekiler değişir ama Türkiye’nin enerji politikalarında temel stratejileri değişmemeli. Bu noktada biz tüm hedefleri, politikaları içeren bir temel kitap hazırlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Yani Türkiye’nin kırmızı çizgileri, hedefleri, gazda, elektrikte, dağıtımda, kaynak çeşitliliğinde, enerji verimliliğinde tüm alanları içeren böyle bir kitap. Biz bugün varız, yarın yokuz” dedi.

"TAŞIMA MALİYETİ YÜKSEK, BATI'DA DA ELEKTİRİK ÜRETECEĞİZ"

Yatırım konusunda kriterlerinden birinin “iletim hattı altyapısının uygunluğu” olduğunu söyleyen Albayrak, “100 milyon dolarlık yatırım için 200 milyon dolar iletim yatırımı yapıyorsam, o zaman astarı yüzünden pahalıya geliyor. Marmara Türkiye elektriğinin neredeyse üçte birini tüketiyor. Türkiye’nin bir ucundan Marmara’ya elektrik taşıyoruz. Çok yüksek yatırım gerektirdiği gibi, hava şartlarından, bu kadar büyük alanda meydana gelebilecek risklerden de etkileniyor. O zaman, Marmara ve Trakya Bölgesi’nde üretimi artırmamız lazım. Çok önemli altyapı projeleri hazırladık, yakın dönemde onları da anons edeceğiz inşallah” dedi.

HATLARDAKİ KOPMALARI TÜM BOYUTLARIYLA İNCELİYORUZ

TEİAŞ eliyle 12 milyar TL’lik bir sistem iletim altyapısı yenilenmesi programı ilan ettiklerini hatırlatan Albayrak, “2016’nın son günlerinde Sakarya’dan gelen, İstanbul ve Trakya’yı besleyen 7 hatta kopma yaşadık. Tarihte ilk defa. Bu kesintiler Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’ı etkiledi. Bu hadiseyi tüm boyutları ile inceliyoruz. 31 Aralık günü İstanbul’da Ortaköy, Davutpaşa, Aksaray’da yeraltı elektrik kablosu kesildi” dedi.

NADİR BULUNAN ELEMENTLER İÇİN DÖNÜŞÜM HEDEFLİYORUZ

Albayrak, kıymetli madenler ve nadir bulunan elementlerle ilgili de şunları söyledi: “Bilmediğimiz o kadar çok yeraltı zenginliğimiz var ki. Araştırma, bulduktan sonra inceleme, raporlama ve bir kısım madenlerin Türkiye’de ayıklanması, rafine edilmesi noktasındaki süreçleri de başlattık. 10 milyar dolar maden ithalatı yapıyoruz. Bu stratejiler ile çok önemli bir dönüşüm gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Bülent Aydemir/Gazete Habertürk