Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New ABD'de hanehalkının tüketici fiyat enflasyonu için beklentileri, New York Fed'in düzenlediği ankete göre, 2015 yılının ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

New York' Fed'in dün açıkladığı sonuçlara göre, ankete katılanların önümüzdeki üç yılda enflasyon beklentilerinin medyanı Ocak ayında yüzde 2.9'a yükseldi. Bu beklenti Aralık ayında yüzde 2.8 seviyesindeydi. Bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi ise, önceki seviyesi olan yüzde 2.8'den yüzde 3'e çıktı.

Bu artış muhtemelen, Başkan Donald Trump önderliğindeki yeni hükümetin ekonomi, fiyatlar ve faizler için ne anlama geleceğini anlamaya çalışan Fed tarafından memnunlukla karşılanacak. Düşük enflasyon beklentileri yetkilileri, New York Fed anketinin Haziran 2013'teki başlangıç yatihinden bu yana en düşük seviyeye indiği geçen yılın başından bu yana rahatsız ediyordu. Başkanlık seçimlerinin öncesine denk gelen Ekim ayında, katılımcıların 3 yıl için beklentilerinin medyanı yüzde 2.6 seviyesindeydi.

Tüketiciler önümüzdeki 12 aylık dönem için hanehalkı geliri konusunda daha iyimser. Bu konudaki beklentilerin medyanı Ocak ayında, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 2.8'den yüzde 2.6'ya düştü. Hanehalkı harcamaları için beklentiler ise yüzde 3.7'den, son bir yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.1'e indi.