Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bu yılın ocak ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artarak Avrupa Merkez Bankasının (AMB) yüzde 2’nin hemen altındaki hedefine ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı nihai verilere göre, TÜFE ile ölçülen enflasyon, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 geriledi. Enflasyon, 2016'nın ocak ayına oranla ise yüzde 1,9 arttı. Temmuz 2013’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşan enflasyon, AMB’nin hedeflediği yüzde 2’nin hemen altındaki seviyeyi tutturdu.

Daha önce açıklanan öncü verileri teyit eden nihai enflasyon verisi, piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşmiş oldu.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu öncü TÜFE ise ocakta, aylık yüzde 0,8 azalırken, yıllık yüzde 1,9 artış gösterdi.

Aralık 2016'dan bu yana, enerji fiyatlarının gelişimi enflasyonda yukarı yönlü bir etki yaptı. Bir bütün olarak enerji fiyatları, Ocak 2017'de önceki yıla kıyasla yüzde 5,9'luk yükselişle belirgin bir artış gösterirken, özellikle madeni yağ ürünleri bir yıl öncesine göre daha pahalı oldu.

Tüketiciler, elektrik için yüzde 1,4 daha fazla para ödemek zorunda kalırken, merkezi ve bölgesel ısıtma fiyatları yüzde 5,7 ve doğal gaz fiyatları da yüzde 3,3 azalış kaydetti.

Gıda fiyatları ise bu yılın ocak ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3,2 arttı.

Enerji fiyatları hariç tutulduğunda Almanya'da ocak ayı yıllık enflasyonu yüzde 1,5 seviyesinde belirlendi.

AA