Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(güncellendi)

Fed Başkanı Janet Yellen, ekonominin merkez bankasının kademeli enflasyon artışı ve sıkılaşan işgücü piyasaları görünümünü karşılaması durumunda, daha fazla faiz artışının uygun olacağını söyledi.

Yellen, Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Yaklaşan toplantılarımızda, komite istiham ve enflasyonunun bu beklentiler doğrultusunda evrilmeye devam edip etmediğini değerlendirecek ve devam etmesi durumunda, federal fonlar faizinde (gösterge faiz) daha da ayarlama muhtemelen uygun olacak" dedi.

Yellen'ın bugünkü para politikası konusunda yarıyıl konuşması, Donald Trump'ın, eğer bu adımlar enflasyonu hızlandırırsa Federal Açık Piyasa Komitesi'ni (FOMC) faiz artırımlarını hızlandıramaya yöneltebilecek ekonomik büyümeyi desteklemeyi taahhüt etmesinin ardından başkan olmasından bu yana parlamentoda yaptığı ilk konuşma oldu. Yellen, enflasyonun gerisinde kalmanın ekonomiye zarar verebileceğini ve büyümeyi kısa kesebileceğini tekrarladı.

Yellen, "Genişlemeyi kaldırmak için uzun süre beklemek akıllıca olmayacaktır ve muhtemelen FOMC'un daha hızlı faiz artırmına gitme ihtiyacını ortaya çıkaracak ve böylelikle finans piyasalarını bozma ve ekonomiyi resesyona itme riskini getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Yellen, konuşmasında bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda bir işaret vermedi. Yatırımcılar, 14-15 Mart'taki FOMC toplantısında, faiz artırım olasılığını yüzde 30 olarak görüyor. Yellen'ın konuşmasının ardından ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, hisse senetleri kayıplarını geri aldı ve dolar yükseldi.

Toparlanmanın başladığı 2009 yılından bu yana faizi yalnızca iki kez artıean Fed, ekonominin merkez bankasının maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yaklaşması ile birlikte, 2017 yılında üç adet çeyrek puanlık faiz artırımına gidebileceğini öngördü.

Yellen, konuşmasının devamında, hangi toplantıda faizin artırılacağını söyleyemeyeceğini, ancak her toplantının faiz artırımı için canlı olduğunu söyledi.

(güncellendi)