Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk oturumu sonrasında açıklamalarda bulundu.

Oturumda yeni güvenlik sorunları karşısında NATO’nun nasıl adapte olması gerektiğini ele aldıklarını belirten Stoltenberg, "Ne Avrupa ne de Kuzey Amerika bu güvenlik sorunlarıyla tek başlarına etkili olarak mücadele edebilir. İttifakımıza her zamanki gibi hala ihtiyaç var." diye konuştu.

NATO’nun geniş faaliyetlerini anlatan Stoltenberg, "NATO’nun tüm çabaları yeterli kaynak ve adil yük paylaşımıyla desteklenmeli. 2014 yılında savunma harcamalarında kısıntıya gitmeyi durdurma ve kademeli olarak savunma harcamalarını 10 yılda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2’sine çıkartma kararını aldık." dedi.

"Savunmaya 10 milyar dolar fazla harcama yapıldı"

Stoltenberg, şimdiye kadar savunma harcamalarındaki artışın olumlu olduğuna dikkati çekerek "Müttefikler, 2015 yılında savunma harcamalarındaki kesintileri durdurdu. 2016 yılında da 22 müttefik savunma bütçelerini artırdı. Bu çok önemli. Savunmaya 10 milyar dolar fazla harcama yapıldı." diye konuştu.

Harcamalarda doğru yönde bir ilerleme olduğunu belirten Stoltenberg, NATO’nun 28 üyesinden ABD, İngiltere, Polonya, Yunanistan ve Estonya’nın GSYH’nin yüzde 2’si hedefini tutturabildiğini ifade etti.

Stoltenberg, adım adım doğru yönde ilerleme sağlandığını kaydederek "Gidilecek halen çok yol var. Tablo oldukça karışık. Bazı müttefikler savunma harcamalarını artırmaya başladı. Toplantıda, olumlu ivmeyi sürdürme ve ülkelerin taahhütlerini hızlandırma çabalarını tartıştık." diye konuştu.

AA