Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birkaç gün öncesine kadar Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitmesi olası bir durum olarak görülmezken, güçlü gelen enflasyon verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın şahin açıklamaların ardından bu durum bir anda masaya yatırıldı.

Traderlar, 2013 yılının Ocak ayından bu yana en büyük artışı gösteren tüketici fiyatlarının ardından Fed'in gelecek ay faiz artırma ihtimali beklentilerini yükseltti. Türev işlemi traderları, Fed'in 14-15 Mart'ta yapacağı toplantıda faizleri artırmasını 6 Şubat'ta yüzde 24'ten fiyatlarken, şu an yüzde 42'den fiyatlıyor. Mart ayı faiz artışı beklentileri, Yellen'ın Salı ve Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda parasal sıkılaşma için uzun süre beklemenin "mantıksız" olacağını yinelemesinin ardından yükselişe geçti.

Traderlar 2017 içerisinde 2 kez faiz artışı yapılacağı fiyatlamasında bulunurken, beklentiler ise Fed'in bu yıl içerisinde 3 faiz artışında bulunacağı görünüşüyle uyumlu hale gelmeye başlıyor.

New York'ta Jefferies LLC baş finans ekonomisti Ward McCarthy, "Enflasyon görünümündeki hızlanmayla birlikte tüketici sektörünün güçlü performansını sürdürmesi, Fed'in Mart'ta faiz artırımına gitmesi ihtimalini artırıyor" dedi.