Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD üretici fiyatları endeksinde 4 yılın en büyük yükselişinin kaydedilmesiyle analistler Fed'in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine (PCE) ilişkin beklentilerini yükseltti.

Morgan Stanley'den Ted Wieseman ve NatWest Markets'tan Michelle Girard, PCE'nin Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 2 artmış olabileceğini tahmin ediyor. PCE bir önceki ayda yıllık bazda yüzde 1.8 artış kaydetmişti. Goldman Sachs ekonomistleriyse yüzde 1.98 düzeyinde bir artış bekliyor.

Eğer beklentiler gerçekleşirse, ılımlı küresel büyüme ve düşük petrol fiyatlarının son 5 yılda enflasyonu baskılamasının ardından, 1 Mart'ta açıklanması beklenen enflasyon Nisan 2012'den bu yana ilk kez Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye ulaşabilir. TÜFE beklenenden hızlı toparlanırken ve perakende satışlar Ocak ayında beklentileri aşarken, traderler Çarşamba günü Fed'in Mart ayında faiz artırma ihtimaline ilişkin beklentilerini yükseltti.

New York merkezli ekonomist Wieseman'a göre, "Beklenenden güçlü bir veri PCE'de daha da yüksek bir yukarı yönlü potansiyele işaret edebilir. PCE fiyat endeksi Aralık ayında yıllık bazda yüzde 1.6 yükselmişti.

Tüketici fiyatları endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 artarken, analistlerin medyan beklentisi yüzde 0.3 artış olacağı yönündeydi. Tüketici talebi tarafından güçlü işaretler gelirken, perakende satışlar yüzde 0.4 arttı.

TÜFE verisinin ardından, Wieseman ve Girard PCE fiyat endeksinin Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 0.5 yükseldiğini tahmin etti. Bu aynı zamanda PCE'nin bir önceki yıla göre yüzde 2 artış kaydettiği anlamına gelecek.

Wieseman, "Beklediğimizden çok daha yüksekti. Bu veri, nominal perakende satış sonuçlarına kıyasla reel tüketime de büyük bir darbe olacaktır" dedi.

Artan talep ve emtia fiyatlarında toparlanma son aylarda enflasyonu destekledi. Benzin fiyatlarındaki artış ve giyim ile yeni araç fiyatlarındaki artışlar TÜFE'deki kazançları desteklemişti. Salı günü açıklanan veriler fiyat baskılarının üretimin hızlanmasına da sebep olduğunu gösterdi.

Manşet PCE göstergesi volatil seyredebilen gıda ve enerji fiyatlarını da içerdiği için, Fed bu kalemleri dışarıda tutan göstergeyle mevcut enflasyonu izliyor. Wieseman'ın tahminlerine göre, çekirdek gösterge Ocak'ta yıllık bazda yüzde 1.8 arttı. Bu gösterge Nisan 2012'de yüzde 2'ye ulaşmıştı.

Fed politika yapıcıları Aralık ayında yayınlanan en güncel ekonomik beklentilerinde bu yıl enflasyon hedefine ulaşılabileceğinden çok emin olmadıklarını söylemişti. PCE fiyatlarının 2017'nin 4. çeyreğinde yüzde 1.9 artacağı tahmin ediliyordu. Çekirdek fiyatlarınsa aynı dönemde yüzde 1.8 artması bekleniyordu.

Bloomberg'in bu ayın başında derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi PCE'nin 2017'nin ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 1.9 artacağı, çekirdek PCE göstergesinin ise yüzde 1.7 gerçekleşeceği yönündeydi.