Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Koç Holding'den 2016'da 70,9 milyar TL konsolide ciro

Koç Holding'den 2016'da 70,9 milyar TL konsolide ciro

Koç Holding, 2016 yılında 70,9 milyar TL konsolide ciro, 3,5 milyar TL de ana ortaklık payı net dönem karı elde etti

Giriş: 17 Şubat 2017, Cuma 12:15
Güncelleme: 17 Şubat 2017, Cuma 12:17

Koç Holding'in 2016 yılı finansal sonuçları açıklandı. Koç Holding'in konsolide cirosu geçen yıl 70,9 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem karı ise 3,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Holding, 2016 yılında 6,2 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirirken, son 5 yılda yaptığı yatırım miktarı 30 milyar TL'ye ulaştı.

Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, 2016'da dünyada ve Türkiye'de tarihsel önemde gelişmeler yaşandığını belirtti.

Çakıroğlu, "Siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen darbe girişimi, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yaşanan terör olayları başta olmak üzere küresel ve bölgesel ölçekte faaliyet ortamını zorlaştıran olağanüstü gelişmelere şahit olduk. Tüm bu gelişmelere karşın Koç Holding, güçlü bilançosu ve titiz risk yönetimi sayesinde 2016'da da istikrarlı performansını devam ettirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Belirsizliklerle ve zorluklarla geçen 2016'da küresel vizyonları ve stratejik hedefleri doğrultusunda kararlılık ve cesaretle ilerlerken, 6,2 milyar TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Çakıroğlu, topluluklarının uzun vadeli başarılarındaki en önemli faktörün hiç kuşkusuz güçlü insan kaynağı olduklarını belirtti.

Çakıroğlu, 2016 yılında da insan kaynaklarının geliştiğini ve büyüdüğünü ifade ederek, “İstihdamımız bir önceki yıla oranla yüzde 6,4 arttı ve 6 bine yakın yeni çalışma arkadaşımız aramıza katıldı. Konsolidasyona dahil olan şirketlerimizi esas alırsak, geçtiğimiz yıl 89 bin seviyelerinde olan istihdamımız, bu yıl 95 bini aştı." açıklamasında bulundu.

- "Türkiye'de dijital dönüşüme de liderlik etmeyi hedefliyoruz"

Koç Holding'in farklı sektörlerden oluşan portföy yapısı, faaliyet gelirlerinin sağlandığı pazarların çeşitliliği, bilançosu ve performansının yatırımcılar tarafından da büyük takdir gördüğünü dile getiren Çakıroğlu, önceki yıllarda Borsa İstanbul'daki en değerli holding şirketi olmayı başardıklarını hatırlattı.

Çakıroğlu, 2016'da ise sadece en değerli holding şirketi olmakla kalmayıp, en değerli şirket konumuna yükseldiklerini vurguladı.

Teknoloji ve inovasyon odaklı büyüme stratejileri ile faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki lider pozisyonlarını güçlendirdiklerine işaret eden Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde Ar-Ge ve inovasyona en çok yatırım yapan, en çok patent başvurusunda bulunan topluluğuz. Avrupa Komisyonu'nun Ar-Ge harcamalarının büyüklüğüne göre oluşturduğu '2016'da Dünyanın En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan 2.500 Şirketi' listesinde de Koç Holding'le birlikte 3 topluluk şirketimiz daha yer aldı. Ayrıca, 2016 yılında dijital teknolojilerin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde faydalanıp, yeni büyüme alanları yaratmak üzere Koç Holding liderliğinde tüm topluluğumuza yayılan bir 'Dijital Dönüşüm Programı' başlattık.

Bu girişim ile topluluğumuzun ürün, hizmet, iş süreçleri ve iş modellerini kökten değiştirme potansiyeline sahip olan dijital teknolojilerin sunduğu fırsatlardan tüm şirketlerimizin en yüksek seviyede yararlanmasını sağlamayı, işlerimiz için ilave değer yaratmayı, hızla değişen rekabet ortamında şirketlerimizi daha da güçlendirmeyi ve yeni iş alanları yaratmayı amaçlıyoruz. Tam 90 yıldır ülkemizde liderliğin, başarının ve güvenin sembolü olarak, Türkiye'de dijital dönüşüme de liderlik etmeyi ve ülkemizin geleceğine değer katmayı hedefliyoruz."

- "2016'da da ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdük"

Çakıroğlu, Koç Holding'in faaliyet gösterdiği sektörlerde 2016 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdüğüne dikkati çekti.

Otomotiv üretiminin ve ihracatının lokomotifi olarak çok başarılı bir yılı geride bıraktıklarına işaret eden Çakıroğlu, “Tofaş, fikri ve sınai haklarına sahip olduğu Egea projesinde sedanın yanı sıra hatchback ve station wagon üretimine hız verdi. 2016 yılında Fiat Egea Sedan Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu. Tofaş, 2016 yılında toplam 383 bin adet ile ülkemiz otomotiv sanayisinin en çok üretim yapan şirketi ve üretiminin yüzde 70'inden fazlasını ihraç ederek sektörünün ihracat lideri oldu. Ford Otosan ise 2016 yılında Türkiye'de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motoru yeni nesil Ecotorq motorun seri üretimine başladı.” ifadelerini kullandı.

Çakıroğlu, beyaz eşya pazarında dünyanın farklı bölgelerine yatırımlarının devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Arçelik, Beko ile Avrupa'da en çok satılan ikinci marka olma konumunu korudu. Pakistan'ın lider beyaz eşya şirketi Dawlance'ı bünyesine katarak uluslararası konumunu daha da güçlendirdi. Klima üretimi konusunda LG Electronics ile ortaklığını 2023'e uzattı. 2016 yılında rafinerilerini tam kapasite çalıştıran Tüpraş, 30,3 milyon ton satış hacmi ile geçtiğimiz yıla göre toplam satışlarını yüzde 5 artırdı. Opet, istasyon yatırımlarına devam etti, Aygaz LPG satış hacmini 2,1 milyon tonun üzerine çıkarttı, satış gelirlerini de geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 artırdı.

Yapı Kredi 2016 yılında toplam aktiflerini 271 milyar TL'nin üzerine çıkarırken, 245 milyar TL kredi hacmiyle de ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan 3. özel banka oldu. Dijital bankacılık konusunda Avrupa'da ve ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek, göz tarama teknolojisini müşterilerine sundu. Yapı Kredi'nin son bir yılda mobil bankacılık hizmetlerini aktif olarak kullanan müşteri sayısı yüzde 62, internet bankacılığı müşteri sayısı ise yüzde 27'lik artış gösterdi."

- "Sosyal sorumluluk faaliyetleri ile ortak değer yaratmayı sürdürüyoruz"

Çakıroğlu, Koç Topluluğu olarak ekonomik kalkınma ve toplumsal kalkınmayı bir bütün olarak gördüklerini vurguladı.

Vehbi Koç Vakfı'nın eğitim, sağlık ve kültür alanlarında vakfa bağlı kurumlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğu iş birlikleri ve öncü çalışmalarıyla her geçen yıl etkinliğini artırdığını bildiren Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Vakfımızın ve kurumlarımızın yanı sıra, Koç Holding ve topluluk şirketlerimizde yürütülen sosyal sorumluluk faaliyetleri ile toplumsal değer yaratmayı 2016 yılında da sürdürdük. Uzun vadeli ve stratejik bakış açısı ile çalışanlarımız ve bayilerimizin gücüyle yürüttüğümüz projelerimizin sonuçlarını memnuniyetle izliyoruz. 2015 yılından bu yana sürdürdüğümüz Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projemiz dikkate değer bir gelişim izliyor. Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşen farkındalık seminerleri ile 65 bine yakın kişiye ulaştık. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda zihinlerdeki değişimi sağlayacak farkındalığı oluşturabilmek için sorumlulukla çalışmayı sürdüreceğiz."

AA