Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Koç, Körfez'de zırhlı araç sözleşmesi imzaladı

Koç, Körfez'de zırhlı araç sözleşmesi imzaladı

Koç Holding Başkanvekili Ali Koç, Türkiye savunma sanayiinin tek kalemde en büyük ihracat anlaşmasına imza attıklarını söyledi

Giriş: 20 Şubat 2017, Pazartesi 08:38
Güncelleme: 20 Şubat 2017, Pazartesi 08:39

Koç Holding’in savunma sanayii sektöründe de faaliyeti bulunan şirketi Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) önde gelen yatırım şirketlerinden Tawazun’un girişimleriyle kurulan Al Jasoor (Cesur) şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri ile 661 milyon dolar değerinde 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araç sözleşmesi imzaladı.

Otokar’ın BAE’deki kurulu Otokar Land Systems şirketi ile Tawazun’un Heavy Vehicles Industry şirketinin ortak girişim (Joint Venture) şirketi olan Al Jasoor, BAE Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen Rabdan 8x8 amfibik zırhlı aracı, BAE’nin halihazırda sahip olduğu üretim tesislerini kullanarak üretecek.

Abu Dabi’deki savunma fuarı IDEX 2017’de duyurulan anlaşma hakkında konuşan Koç Holding Başkanvekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Körfez ülkelerine ihracat yapmakla kalmayacak, yerel ortağımızla kurduğumuz şirketimiz Al Jasoor ile yurtdışında üretime başlayacağız” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayii kabiliyeti açısından yapılan anlaşmayı stratejik ve önemli bulduğunu belirten Koç, “Türkiye savunma sanayiinin tek kalemde en büyük ihracat anlaşmasına imza attığımız için gurur duyuyoruz. Al Jasoor’un gelecekte BAE’nin ve bölgenin her türlü kara sistemleri talebini karşılamasını hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ise, “BAE ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere önümüzdeki dönemde 700’lü adetlere ulaşması öngörülen ve dünyanın en büyük 8x8 zırhlı araç alımlarından biri olan sözleşmeye imza attık” dedi.

‘ALTAY’IN SERİ ÜRETİMİNE HAZIRIZ'

Milli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimi sürecine ilişkin konuşan Koç, “Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘Kabul Testleri’nde son aşamaya gelindi. Altay’ın prototipine gösterilen ilginin projenin uzun vadede Türkiye’nin savunma sanayii ihracatına olumlu katkı sağlayacağını kaydeden Koç, “Altay ile yurtdışına ihracatta önemli bir sayfa açacağımıza ve yeni pazarlara ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

RABDAN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

11 personelle denizde de gidebilen zırhlı aracın Rabdan ismi, Hz. Muhammed’in atının soyundan geldiğine inanılan, safkan Arap atından geliyor.