Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in iki etkili yetkilisi, para politikasının belki de Mart ayındaki toplantıda sıkılaştırılması konusunda daha fazla istekli olduklarını işaret ettiler.

New York Fed Başkanı William Dudley, Salı günü CNN International'a verdiği mülakatta, para politikasının sıkılaştırılması için zeminin son aylarda "çok daha güçlendiğini" söyledi. Dudley, "Görünüme ilişkin riskler şimdi yukarı yönde eğilim gösteriyor" dedi.

Dudley'in yorumları, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 14-15 Mart'ta yapacağı toplantıda faiz artırımının "ciddi değerlendirmeye" alınacağını söyleyen San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın konuşmasının ardından geldi.

Fed yetkililerinin şahin tonlu yorumları, 2009 yılında sona eren Büyük Resesyon sonrası sekiz yıldır ABD ekonomisinde görülen büyümeye olan artan güveni işaret ediyor. Bu güvenin ardında, artan işletme ve Tüketici Güveni, daha güçlü finans piyasaları ve Başkan Trump'ın genişlemeci maliye politikaları uygulaması yönünde artan olasılık yer alıyor.

Bu iki Fed yetkilisinin konuşmalarının ardından, federal fonlar (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlem verileri gösterdiğiüzere, Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme olasılığı geçici bir süreiçin yüzde 70'in üzerine sıçradı. Bu olasılık günün erken saatlerinde yüzde ve bir hafta önce yüzde 34 seviyelerindeydi. Olasılık daha sonra, traderların dikkatlerini Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşmaya çevirmeleri ile birlikte tekrar yüzde 50 seviyelerine indi.