Çin'de yasama ve reform toplantıları başlıyor
-
Çin Ulusal Halk Kongresi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı yarın başlıyor
Çin'deki en üst düzey yasama organı olan 12. Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) ve 12. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın (ÇHSDK) 5. dönem yıllık genel kurul toplantıları yarın başlıyor.
Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılacak toplantılara Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyelerinin yanı sıra ülkedeki tüm bölge ve etnik unsurları temsilen 3 bine yakın delege katılacak.
Toplantılarda uluslararası kamuoyunun dikkatle takip ettiği ekonomiden ticarete, siyasetten savunmaya, sağlıktan eğitime birçok alanda önemli reformlar görüşülecek ve karara bağlanacak.
Merkezi hükümete politika üretme noktasında fikir sunma işlevi gören ÇHSDK delegeleri, 5 Mart'taki yasama yılı açılışında görüşülecek konulara ilişkin kamuoyuna ipuçları verecek.
Başbakan Li Kıçiang, ÇUHK açılış oturumunda devlet konseyinin yıllık çalışma raporunu parlamentoya sunacak ve hükümetin bütçe planını açıklayacak.
- Şi liderliğindeki ÇUHK'nin işlevi
En üst düzey kanun yapıcı konumundaki ÇUHK, Devlet Başkanı Şi Cinping'in liderliğinde her yıl mart ayında toplanıyor.
"Lianghui" (Çift Toplantılar) diye de adlandırılan ÇHSDK ve ÇUHK'nin açılış oturumları, birer gün arayla yapılıyor. Bu toplantılarda, milletvekilleri ve siyasi danışmanlar, ÇKP merkezi komitesinin belirlediği kalkınma ve reform hedeflerini hayata geçirmek için gerekli politikaları istişare ederek karara bağlıyor.
Göreve geldiği 2013 yılından bu yana yolsuzlukla mücadele, çevre kirliliği, para politikaları, sağlık ve eğitim gibi alanlarda geniş çaplı reformları hızlı bir şekilde hayata geçiren Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülke yönetimindeki ağırlığı her geçen yıl biraz daha artıyor.
Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanı olarak ülkede "başkomutan" görevini yürütüyor.
- Büyüme hedefleri
Yaklaşık iki hafta sürecek "Çift Toplantılar" sırasında uluslararası kamuoyunu ilgilendiren en önemli konuların başında gelen büyüme hedefleri de açıklanacak. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, geçen yıl yüzde 6,7 ile son 26 yılın en düşük büyüme hızını gerçekleştirmişti. Pekin yönetiminin kalkınma hedefi, 2016-2020 döneminde her yıl yüzde 6,5 olarak açıklanmıştı.
Ülkenin 13. 5 Yıllık Kalkınma Planı (2016-2020) çerçevesinde yoksulluk ve çevre kirliliğiyle mücadele başlıklarında atılacak adımlar, toplantılarda ağırlıklı olarak görüşülecek meseleler arasında yer alacak.
- Tayvan ve Hong Kong
Geçen yıl Tayvan'da tabanı bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleyiş Partisinin lideri Tsai Ing-wen'in iktidara gelmesinin ardından gerilen "İki Boğaz" ilişkileri ve Hong Kong sorunları da toplantılarda görüşülecek hassas konular arasında yer alıyor.
Tsai, Pekin yönetiminin kırmızı çizgisi olan "Tek Çin Politikası"na yönelik net bir tutum sergilemezken ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda yaptığı tebrik görüşmesi ve sonrasında Trump'ın Pekin yönetimine yönelik suçlayıcı açıklamaları, Pekin-Washington-Taipei hattında gerilimin sinyallerini vermişti.
Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 26 Mart'ta yapılacak liderlik seçimleri ve bölgedeki genel durum da toplantılar sırasında masaya yatırılacak. Bölgenin İngiltere'den Çin'e geri devredilmesinin 20. yılı bu sene kutlanacak.
- Diplomasi ve uluslararası toplantılar
Çin, geçen yıl Hangcou kentinde ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi'nin ardından bu yıl da BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) Liderler Zirvesi ve Bir Kuşak Bir Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na ev sahipliği yapacak.
Şi'nin 2013'te öne sürdüğü tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen "Bir Kuşak Bir Yol" projesi kapsamında Pekin'de 14-15 Mayıs'ta düzenlenecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 ülke devlet başkanının katılımı öngörülüyor.
Diploması başlığı altında Trump döneminde nasıl bir politika izleneceği de gündeme gelecek. Çin ile ABD arasındaki ilişkiler, uluslararası kamuoyunun en merak ettiği meseleler arasında yerini alıyor.
- Savunma bütçesi
Toplantılarda başta ABD olmak üzere dünyanın yakından takip ettiği Çin'in yıllık savunma bütçesi de açıklanacak. Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, Suriye sorunu, ihtilaflı Güney Çin Denizi meselesi, ABD'nin Güney Kore'de konuşlandırmayı planladığı THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) füze sistemi gibi bölgesel ve küresel meseleler de masaya yatırılacak.
Ülkenin savunma bütçesi, geçen yıl yüzde 7,6 artırılmıştı. Bu oran, son 6 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçmişti. Pekin yönetimi, 2015'te savunma bütçesinde yüzde 10,1 artışa gitmişti.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 90. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağı 2017'de, ülkenin tamamen yerli üretim olacak ikinci uçak gemisi "Şandong"un yapımının tamamlanması planlanıyor.
AA