Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugün artan Fed bekelntilerinin de etkisiyle yüzde 1'i aşan yükselişle 3.70'in üzerine çıkan kurda beklentilerini anlatan uzmanlar yıl sonuna doğru risklerin azalmasıyla kurda gerileme bekliyor.

"CİDDİ YÜKSELİŞ BEKLEMİYORUM"

İstanbul Portföy Genel Müdürü Tufan Deriner Bloomberg HT'ye "Döviz tarafı kendini Fed'in faiz artırımına göre ayarlamaya çalışacak. Buralarda çok fazla gevşeme imkanı yakın vadede görmüyorum. Son dönemde 3.95'ten 3.55'lere çok hızlı geri gelmiştik, kur buradan biraz daha yukarı gidebilir ama bu seviyelerden sonra çok ciddi yukarı hareket olacağını da düşünmüyorum" dedi.

Kurda 3.75-3.80'lerin üstünü beklemediğini belirten Deriner, "Yıl sonuna doğru dövizin biraz daha rahatlayabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"YIL SONU BEKLENTİMİZ 3.50"

Societe General Gelişen Ülkeler Strateji Direktörü Phoenix Kalen de Bloomberg HT'ye Fed'den faiz artışı beklentisine rağmen gelişen ülke piyasalarına yönelik yapıcı görüşlerinin sürdüğünü belirtti. Kalen TL beklentisine dair ise "bu çeyrek sonunda risklere bağlı olarak Dolar/TL 3.75 olabilir. Yıl sonunda referandum sonrası TL'nin daha fazla güçlenmesini bekliyoruz. Kurda yıl sonu beklentimiz 3.50" dedi.

Fed yetkililerinden son dönemde gelen 'şahin' tondaki açıklamalar bu ay faiz artış beklentilerinin de yükselmesine neden oldu. Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 80'e yükseldi. Bu beklenti doların Türk Lirası da dahil çoğu gelişen ülke para birimi karşısında değerlenimesine neden oluyor.