Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bahreyn Maliye Bakanı Şeyh Ahmed Bin Muhammed el Halife eş başkanlığında dün başlayan "Türkiye-Bahreyn Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı"nın kapanışı Hilton Oteli'nde yapıldı.

Şimşek, Türkiye-Bahreyn KEK 6. Dönem Toplantısı mutabakat zaptının imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilen toplantının iki ülke arasıdaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını ifade etti.

Şimşek, 6. Dönem KEK toplantısının bu görüşmelerin devamı niteliğinde olduğunu ve çok büyük önem taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirme yolunda elimizde önemli fırsatlar var. Türk firmaları Körfez'de Türkiye için önemli fırsatlar barındıran Bahreyn'e giderek daha fazla ilgi göstermekte. Bahreyn, özellikle finans, müteahhitlik ve turizm alanında Türk firmaları için önemli fırsatlar sunuyor. Bahreyn'de 8 Türk bankası şubesi bulunmaktadır. Bugüne kadar Bahreyn'de 1,1 milyar dolarlık iş alan müteahhitlerimiz son olarak Bahreyn Havalimanının genişletilmesi projesini üstlenmişlerdir."

"Bahreyn, İslami bankacılıkta önemli bir merkez"

Finans alanında İslami bankacılıkta önemli bir merkez haline gelen Bahreyn ile iş birliğini artırma kararı aldıklarına dikkati çeken Şimşek, bu konuda karşılıklı tecrübe paylaşımı yapacaklarını, giderek büyüyen İslami finans enstrümanlarının çeşitlendirilmesi ve yeni pazarlar bulunması noktasında birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Şimşek, diğer bir iş birliği alanı olarak KOBİ'ler konusunun gündeme geldiğine değinerek, Bahreyn'in çeşitlendirmeye çalıştığı ekonomisinde KOBİ'lere önem verdiğini, bu alanda ortak programlar gerçekleştirmek üzere teknik düzeyde anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

"Türkiye'de kendi evimizde gibi hissediyoruz"

Bakan el Halife ise her iki ülkenin de ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması yönünde istekli olduğunu söyledi.

Bahreyn Kalkınma Konseyinin Türkiye'de büro açacağını bildiren Halife, bu büronun önemli görevler üstleneceğini dile getirdi.

Toplantılar kapsamında bir çok alanda temaslarda bulunduklarına işaret eden Halife, ilişkilerin daha üst seviyeye taşınmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Bakan Halife, iki ülke arasında özellikle ticaret ve turizm alanında büyük başarıların elde edildiğini görmek istediklerini belirterek, "Biz her zaman kendimizi Türkiye'de kendi evimizdeymiş gibi hissediyoruz." dedi.

AA