Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:20'de güncellendi)

ABD hisseleri, yatırımcıların dikkatleri Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı ülke ekonomisinin durumuna ilişkin konuşmaya çevrilirken geriledi. Doların beş günlük yükselişi sona erdi. 

S&P 500 Endeksi'nin haftalık kazançları, yatırımcılar Fed'in 15 Mart'ta faiz artıracağına dair artan beklentileri yeniden değerlendirirken azaldı. Dolar, çoğu büyük para karşısında geriledi. Meksika Peso'su, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un açıklamalarının ardından güçlendi. Sterlin, İngiltere'de hizmet sektörü göstergesinin beklentilerin altında yükselmesinin ardından değer kaybetti. ABD devlet tahvilleri, kayıplarını beşinci gününe taşıdı. Altın da kayıplarını genişletti. 

Yatırımcılar, Yellen'ın bugün yapacağı konuşmanın para politikasında sıkılaşma beklentilerinde değişiklik yapabileceği ihtimaline karşın dolar ve hisse alımları konusunda tedbirli davranıyor. Ekonomik büyümede güçlenme beklentileriyle başlayan hisse senetleri ve emtiadaki yükseliş, Avrupa'da yükselen enflasyon verisi ve ABD'de işgücü piyasasında sıkılaşma gösteren veriye rağmen hızını yitirdi.

Seven Investment Management'ta Londra merkezli yatırım yöneticisi Ben Kumar, "Geçtiğimiz birkaç gün gerçekleşen kazançların ardından insanlar durup gelecek haftanın ne getireceğini beklemekten memnun" dedi.

Piyasaların dikkatlerini çeken olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Janet Yellen, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in New York'taki konuşmasının ardından Chicago'da bir konuşma yapacak. Fed yetkilileri bu hafta yaptıkları açıklamalarla faiz artırımı lehinde görüş bildirdiler ve en son Fed Guvernorü Lael Brainard faizin "yakında" yükseltilmesine destek verdi.

*2,000'den fazla siyasi elit, iş dünyasının ileri gelen isimleri ve diğer bazı önemli simalardan oluşan Çin Halkın Politik Danışma Konferansı 3 Martr'ta Beijing'de başlayacak.

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 11:07'de yüzde 0.2 düşüşle 2,377.92'ye indi ve haftalık kazançlarını yüzde 0.5'e indirdi. 

*Dow Jones Endeksi, Çarşamba günü 21,000 puanı aşmasının ardından gerileyerek tekrar 21,000 puanın altına indi. Endeks, son beş gün içerisinde yüzde 0.9 lazanç sağladı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 geriledi ve haftalık kazançlarını yüzde 1.3'e indirdi. 

Para Birimleri

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 güçlenerek 1.0567'ye ulaştı. Sterlin, yüzde 0.2 zayıflayarak kayıplarının altıncı gününe girdi. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, beş günlük yükselişinin ardından yüzde 0.4 geriledi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 bp artarak yüzde 2.5'e çıktı. 

*Almanya'da tahviller, Fransa'da politik risklerin geri çekilmesine bağlı olarak güvenli liman varlıklarına olan talebin azalmasıyla geriledi. 

Emtia

*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,229.20 dolara indi. Metal bu hafta, dört hafta art arda yükseldikten sonra yüzde 2.1 geriledi.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 1.1 kazanç sağladı ve varil başına 53.20 dolara ulaştı. 

(20:20'de güncellendi)