Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:02'de güncellendi)

ABD hisseleri ve Hazine tahvilleri gerilerken altın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek hafta faiz artışlarının gerçekleşeceği konusunda yatırımcılara güven veren açıklamalarının ardından piyasalara yayılan temkinle yükseldi. 

S&P 500 Endeksi, JPMorgan'ın Fed'in şahin tutumlu açıklamalarının kısa vadeli geri çekilme ihtimallerini artırdığı uyarısıyla birlikte geriledi. Dolar ve Hazine tahvilleri fazla değişmedi. Deutsche Bank AG, sermaye artırımı duyurusunun ardından Avrupa hisselerini aşağı çekti. Metaller, Çin'deki büyüme görünümüne bağlı olarak ani bir düşüş sergiledi. Fransa'daki seçim yarışları ise euroyu bulandırmayı sürdürdü. Altın vadelileri yüzde 0.3 yükseldi. 

Piyasalar, yatırımcılar Mart ayında gerçekleşmesi beklenen faiz artışlarını fiyatlarken rekor seviyelerinden geriliyor. Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin'de toplanan Ulusal Halk Kongresi'ne sunduğu raporunda önlerinde daha büyük engeller olacağı konusunda uyarıda bulundu. Avrupa'da ise politika, piyasaları etkileyen en büyük faktör. 

Piyasalarda yaklaşan önemli olaylar şöyle;

*Avrupa ve Avustralya'da merkez bankaları bu hafta dikkatleri üzerlerine çekerken, Fed yetkilileri faiz kararı öncesi sessizlik dönemine girecek.

*ABD'de Cuma günü istihdam verileri açıklanacak. Tarım dışı istihdamın son altı ayın ortalamasına paralel olarak 190,000'lik bir artış göstermesi ve işgücü piyasasında istikrarlı bir artış olduğunu işaret etmesi bekleniyor.

*Avrupalı oto üreticileri bu hafta Cenervre Motor Show'da bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:48'de yüzde 0.3 gerileyerek 2,375.38'e indi. Gösterge endeks, Cuma günü yüzde 0.1'den az kazanç elde ederek 6 hafta üst üste yükselmişti.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Deutsche Bank'ın yüzde 5.5'lik düşüşüyle yüzde 0.5 geriledi.

*Topix Endeksi, Japonya'nın Kuzey Kore'nin dört balistik füze fırlatması ve bunlardan bazılarının ülke yakınlarında denize düşmesi ile en üst düzey alar durumuna geçmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi. Diğer Asya hisse senedi piyasalarının çoğu yükseldi.
 
Para Birimleri

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 1.0580'e indi ve Norveç Kronu'ndan sonra dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi ve yedi gün içerisindeki altıncı kazançlarına yöneldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan artarak yüzde 2.51'e çıkarken, Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.34'e indi. 

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.2 yükselerek varil başına 53.49 dolara ulaştı. 

*Bakır ve alüminyum, Çin'de talebin azalacağı beklentileriyle en az yüzde 1.1 geriledi. 

(22:02'de güncellendi)