Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD hazine tahvili faizlerindeki yükselişin Türk Lirası cinsinden varlıkların cazibesini azaltmasıyla birlikte, -Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın ilave parasal sıkılaştırmanın yapılabileceğine ilişkin Çarşamba günkü açıklamasına karşın- TL dolar karşısında değer kaybetti ve Türiye hazine tahvilleri geriledi.

Türk Lirası'nın dolar karşısında kayıpları Çarşamba günü gün içi işlemlerde yaklaşık yüzde 1.40'a kadar tırmandı. Türk Lirası, Çarşamba günü TSİ 14:00 itibariyle ile dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde ekside işlem görerek gelişen piyasalar arasında en fazla değer kaybeden para oldu. Çetinkaya, Merkez Bankası'nın, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart toplantısının 1 gün sonrasında, 16 Mart'ta açıklayacağı faiz kararı öncesinde gerçekleştirdiği son basın açıklamasında Merkez'in fiyat istikrarı hedefine odaklanmaya devam ettiğini ve gerekli olması halinde daha fazla parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini açıkladı.

TCMB, Şubat ayı enflasyon verisinin beklentileri aşarak politika yapıcıların yüzde 5'lik hedefinin iki katını geride bırakmasıyla, kısa vadeli faizleri yukarı taşıyarak ortalama fonlama maliyetini Perşembe gününden bu yana 20 baz puan artırdı.

TL, dolar karşısında yüzde 1.18 ekside yaklaşık 3.7230 seviyesinden işlem gördü. Lira, Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında Çarşamba günkü işlemlerde en fazla değer kaybeden para oldu. TL, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 5.33 gerileyerek gelişen piyasa paraları arasında en fazla düşen para birimi konumunda bulunuyor.