Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu yıl içinde 7 organize sanayi bölgesi (OSB) daha açılacağını belirterek, "2017 yılı içinde açacağımız yeni OSB'ler, yurt genelinde 18 bin kişiye istihdam sağlayacak." dedi.

Bakan Özlü, AA muhabirine, OSB'lere ilişkin açıklamalarda bulundu.

OSB'lerle istihdam politikalarını desteklemeyi, modern sağlıklı ortamlarda çalışma imkanı sunmayı ve sanayileşmenin dengeli dağılımıyla, şehirlerde düzenli kentleşmeyi sağlamayı amaçladıklarını anlatan Özlü, 2023 yılına kadar sanayide yüksek teknolojiye dayalı, verimli, çevreye duyarlı ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçmek istediklerini söyledi. Bu hedeflere ulaşabilmek için planlı sanayinin gelişimine imkan sağlayan OSB'lerin, son derece önemli yatırım alanları olduğuna işaret eden Özlü, bugüne kadar 84'ü Marmara, 50'şeri İç Anadolu ve Karadeniz, 49'u Ege, 24'ü Akdeniz, 22'si Güneydoğu Anadolu ve 19'u Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmak Türkiye'de toplam 298 OSB'ye tüzel kişilik kazandırdırıldığını belirtti. Bu OSB'lerde yer alan 49 bin 971 parselde üretime geçildiğini ve yaklaşık 1 milyon 665 bin kişiye iş imkanı sağlandığını anlatan Özlü, söz konusu bölgelerdeki boş parsellerin tahsisinin yapılması ve üretime geçmesiyle, bu sayının 2 milyon 200 bin kişiye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Özlü, bakanlığın 2017 yılı yatırım programında, toplam 102 OSB projesinin yer aldığını belirterek, "Bu yıl içinde, 7 OSB projesini daha tamamlamayı planlıyoruz. 2017 yılı içinde açacağımız yeni OSB'ler, yurt genelinde 18 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu yılın bütçesinde, OSB projelerimize 318 milyon liranın üzerinde kaynak ayırdık. OSB uygulamalarına yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecek." diye konuştu.

"Yeni teşvik sistemiyle OSB'lere büyük avantaj sağlandı"

Asgari 10 kişilik istihdam şartını sağlayan yatırımcılara, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeks değerlerine göre yüzde 50-100 arasında değişen oranlarda indirimli arsa temin edildiğine değinen Özlü, yeni teşvik sistemiyle OSB'lere büyük avantaj sağlandığına dikkati çekti. Yeni teşvik sisteminde OSB'lerde yapılan yatırımların, bir alt bölge desteklerinden yararlandığının altını çizen Özlü, söz konusu bölgelerde yapılan teşvik belgeli yatırımların daha avantajlı hale geldiğini vurguladı.

Özlü, bölgesel ihtiyaçların karşılanmasında, işsizlik, çarpık kentleşme ve çevre sorunlarına çözüm bulunmasında büyük rol oynayan OSB'lerin, planlı kalkınma programlarının en önemli unsurlarından biri olduğunu ve bulundukları illerin sanayisinin gelişmesinde katkı sağladıklarını kaydetti.

OSB'lerin yatırımların iş birliğiyle yapılmasına, enerji, çevre ve ulaşım gibi asgari altyapı şartlarının tek bir elden yönetilmesine, üretim maliyetlerinin azaltılmasına ve kalite standardının yükselmesine zemin hazırladığına işaret eden Özlü, "OSB'de üretim faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan tek durak ofis hizmetlerinin (ruhsat, izin, abonelik) düşük maliyetli ve hızlı şekilde verilmesi ve bürokratik engellerin azaltılmasını da sağlıyor. Söz konusu bölgelerde yer alan firmalar emlak vergisi, bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcı, atık su bedeli, KDV (Teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat teslimlerinde) gibi vergilerden muaf tutuluyor." değerlendirmesinde bulundu.