Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalar için kritik haftaya girildi. Çarşamba günü uluslararası piyasaların da merakla beklediği Fed'in faiz kararı açıklanacak, ertesi gün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı gerçekleşecek.

Bloomberg HT'ye Fed ve TCMB beklentilerini anlatan TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aşçıoğlu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu toplantıda faiz artırmayacağını, faizin dolaylı olarak artacağını söyledi.

Aşçıoğlu "Merkez Bankası geç likidite penceresinde %11'lik faizi muhtemelen 50 baz puan artırabilir. Ama muhtemelen gösterge faizde değişiklik olmayacaktır" dedi.



FED KARARI PİYASAYI NASIL ETKİLER?

Fed'in Çarşamba günü toplantısında faiz artışına gideceğini söyleyen Aşçıoğlu, "Fed'in faizi artırması %100 olarak fiyatlanıyor. Bundan sonra bu yıl kaç faiz artışı daha gelebilir bunun yanıtı bulunmaya çalışılıyor.

Bu hafta faiz artırımı olsa da -ki bence de olacak- etkisi giderek azalıyor. Fed'in ilk faiz artışında TL'nin ya da Euro/Dolar ın tepkisini hatırlayalım. şimdi beklenti %100 iken pariteye bakıyoruz, euro ilginç bir şekilde güçleniyor. Bu da bana bundan sonraki faiz artışının etkisinin nötr olacağını söyletiyor." diye konuştu.

"FED'İN TL'YE YANSIMASI NEGATİF OLUR"

Spinn Danışmanlık Ekonomisti Özlem Derici Şengül de Bloomberg HT'ye Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırmasının kesin olduğunu belirterek "Ama projeksiyonları çok daha önemli olacak. Biz dot plotta faiz artış miktarının arttığını göreceğiz, beklenti 3'ten 4'e yükselecek ve işler yolunda giderse her çeyrekte bir faiz artışı olacaktır. Dolayısıyla ben bu yıl Fed'den 4 faiz artışı olacağını düşünüyorum." dedi.

Derici kararın Türkiye'ye olası etkisine dair ise "Bize yansıması negatif olacaktır. Bizim politika duruşumuz sıkılaştı, dramatik değer kaybı yaşamayacağız ama TL üzerinde baskının devam ettiğini göreceğiz" diye konuştu.

"TCMB GLP FAİZİNİ ARTIRABİLİR"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise TCMB beklentisine ilişkin olarak "Enflasyon ve enflasyon dinamiklerini etkileyen faktörlerde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak TCMB’nin 16 Mart tarihli toplantısında faiz koridorunu bir miktar daha genişleterek sıkı duruşunu güçlendireceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede TCMB’nin geç likidite penceresi faizinde 100 baz puan, gecelik borç verme faiz oranında ise 75 baz puan artırıma gidebileceğini tahmin ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.