Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in bu akşamki kararı sonrası Dolar/TL 3.6'in altını gördü. Sabah saatlerinde 3.74 seviyelerinden işlem gören kur daha sonra 3.71'li seviyelere geriledi. TL gelişen para birimlerinde dolara karşı en fazla değer kazanan 4. para birimi oldu. Önceki günlerde 4 TL'yi aşan Euro ise 3.9476'ya kadar düştü.

Bugün saat 21:00'de ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Fed bu toplantısında politika faizini beklendiği üzere 25 baz puan artırdı ve 2017 yılında iki artırım daha öngördü. Fed'in 2017 ve 2018 yıllarında faiz artırımı hızının artırılacağına ilişkin işaret vermemesi dolara uluslararası piyasalarda sert satış getirdi.

Garanti Yatırım'dan Tufan Cömert yolladığı bir notta, Fed üyelerinin 2017-2018 tahminlerini değiştirip değiştirmeyeceklerinin izleneceğini belirterek "Birkaç üyenin tahminlerini yukarı çekmesi kesin, fakat burada oyunu değiştirecek şey “medyan” beklentinin değişmesi. Piyasa bunu fiyatlamadığı için muhtemelen ilk aşamada USD’de değerlenme, gelişen ülke kurlarında değer kaybı, tahvil faizlerinde küresel çapta bir yükseliş göreceğiz." yorumunu yaptı.

Yurtiçinde de bugün işsizlik verisi açıklandı. Türkiye'de işsizlik oranı Aralık'ta %12.7 ile 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı. İşsizlik Kasım ayında %12.1 olmuştu. Genç nüfusta işsizlik oranı da %24'e yükseldi.