Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın son yaptığı açıklamalar ve beklentilerden iyi gelen ekonomik veri serisinin devam etmesi ile Fed'in bu akşam faiz artırmasına kesin gözle bakılırken, ekonomistler de Fed üyelerinin öngörülerine odaklandı.

Fed'in mart ayında faiz artışına neredeyse kesin gözle bakan ekonomistler, Fed üyelerinin faiz öngörülerinden oluşturulan noktasal grafikteki olası değişiklikler ve Janet Yellen'ın söylemlerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Bugün saat 21.00'da açıklanacak Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararı ile halen 0,50-0,75 aralığında bulunan politika faizinin 25 baz puanlık artışla 0,75-100 bandına çıkacağı tahmin ediliyor.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Strateji Planlama Müdürü Şakir Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in politika faizinde 25 baz puanlık artırıma gideceği öngörüsünde bulundu.

Piyasaların bu kararı çok büyük ölçüde fiyatladığını, Fed üyelerinin bu yılın kalan döneminde ve gelecek yıllardaki faiz artırım beklentilerinde bir değişikliği yapıp yapmayacağının daha önemli hale geldiğini vurgulayan Turan, ABD'nin büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü risklerin kısmen azalmasına karşın maliye politikasına ilişkin belirsizliklerin önemini koruduğunu söyledi.

- "Fed faiz artırımına gitse de önceki toplantılarda olduğu gibi dengeli mesajlar verecek"

Şakir Turan, Fed’in vereceği mesajlarla küresel finansal sistemdeki dengeleri bozmak istemeyeceğini ve bir süredir kademeli olarak toparlanma eğilimindeki risk iştahını zayıflatmaktan kaçınacağını belirterek, Fed’in faiz artırımına gitse de önceki toplantılarda olduğu gibi dengeli mesajlar vereceğini söyledi.

ABD ekonomisinin mevcut görünümü ve Fed’in, bugüne kadar verdiği sinyalleri dikkate aldıklarında bu yıl toplamda 25’er baz puanlık 3 faiz artırımı yapacağı öngörüsünde bulunan Turan, şunları kaydetti:

"Fed’in bu toplantıdan sonraki iki faiz artırımını ikinci ve üçüncü çeyreklerde yapabileceğini varsayıyoruz. Finansal piyasalarda Fed’in daha şahin bir duruş takınarak ileri dönük faiz artırım tahminlerinde birtakım değişiklikler yapabileceği veya bilançosunu gelecek dönemde ne ölçüde küçülteceğine dair somut mesajlar verebileceğine ilişkin beklentiler dile getiriliyor. Bu beklentilerin piyasalardaki fiyatlamalara şu aşamada kısmen girdiği görülürken, bu iki noktada yaşanacak somut bir gelişmenin oynaklığı artırabileceğini bekleyebiliriz."

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da son 15 günde gelen güçlü ABD verileri ve Fed yetkililerinin açıklamalarıyla bugün 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidileceğine kesin gözle bakıldığını belirterek, "Ben de Fed'in faizi 25 baz puan artırmasını bekliyorum. Ancak toplantıda odaklanacağımız şey zaten beklenen faiz artırımı değil, FOMC üyelerinin faiz patikası beklentilerindeki yukarı yönlü güncellemenin boyutu ve Yellen’ın açıklamaları olacak." ifadelerini kullandı.

Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ABD ekonomisine dair beklentileri değiştirdiğini ifade eden Kanlı, henüz somut adım atılmamış olsa da Trump yönetiminin ABD ekonomisine kamu kaynaklı ciddi bir destek sağlayacağı beklentisinin çok yüksek olduğunu, bunun da Fed'i "daha şahin" bir duruşa iteceğini söyledi.

- "Fed'in 2017 yılında 25 baz puanlık 3 faiz artırımı yapmasını bekliyorum"

Burak Kanlı, Fed’in aşırı sıkılaştırmacı politikalardan uzak duracağına inandığını, ABD ekonomisindeki toparlanmanın kırılganlığına dair belirsizliklerin henüz tam olarak ortadan kalkmadığını belirterek, "Bu çerçevede, benim beklentim 2017 yılında Fed’in 25 baz puanlık 3 faiz artırımına gitmesi ve bilanço küçültme kararını 2018 başına bırakması." dedi.

Fed’in faiz artırımının fiyatlanması nedeniyle piyasalar üzerinde etkili olmasını beklemediğini kaydeden Kanlı, FOMC üyelerinin beklentilerindeki olası revizyonların kritik önemde olacağını vurguladı.

Kanlı, Fed’in faiz artırımına dengeli bir söylem eklemesini ve piyasada bir şok yaratmamasını beklediğini ifade ederek, "Bu çerçevede, faiz kararı sonrası piyasalarda yüksek bir oynaklık beklemiyorum. Hatta bir belirsizlik kaynağının geride kalmış olması TL üzerinde sınırlı olumlu etkide de bulunabilir." dedi.

İş Yatırım'ın değerlendirmesinde ise geçen hafta ABD'de açıklanan şubat ayı istihdam ve ücret artışı verilerinin Fed’in bu yılki faiz artırımı sayısına ilişkin soru işaretini giderecek güçte olmadığı belirtilerek, "Bugünkü kararda gözler, yılın geri kalanında 3 kez mi, yoksa 4 kez mi faiz artışı yapılacağı konusunda verilecek mesajlarda olacak." denildi.

Toplantıda 3 artışa işaret edilmesinin fiyatlanması nedeniyle piyasalara önemli bir etkisi olmayacağı, hatta dolar ve ABD faizlerinde bir miktar gevşemeye yol açabileceği kaydedilen değerlendirmede, faizlerde 4 artış yapılabileceği yönünde bir mesaj gelmesi durumunda dolarda değerlenme ve ABD faizlerinde yükseliş görülebileceği tahminine yer verildi.

Değerlendirmede, Trump’ın ekonomi paketi ve önceliklerine ilişkin belirsizliklerin devam ettiği belirtilerek, Fed’in henüz 4 faiz artışı açıklaması yapmasının beklenmediği bildirildi.

 AA