Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed 2017 enflasyon tahminine şimdiden ulaşmış durumda: Dikkat çekici olan şu ki fiyatlardaki artış, planlanandan daha hızlı gerçekleşiyor.

ABD'de manşet kişisel tüketim harcamaları endeksi, Ocak ayında yüzde 1.9 artış kaydederek -Aralık ayındaki projeksiyona göre- Fed yetkililerinin 2017 yılının dördüncü çeyreğinde görmeyi beklediği artışı yakaladı. Çekirdek enflasyon yüzde 1.7 artarak Fed'in yüzde 1.8'lik tahmininin altında kaldı.

Enflasyonun yükselişte olması, politika yapıcıları Çarşamba günkü projeksiyonlarında enflasyona ilişkin görünümlerini revize etmeye teşvik edebilir. Fed, her iki toplantısından birinde projeksiyonlarını güncelliyor.

Güncellenen enflasyon görünümü, geçtiğimiz iki yıla kıyasla önemi ölçüde farklı olabilir. Politika yapıcılar, geçtiğimiz iki yıldaki Mart toplantılarında fiyat baskısının gerçekleşmeyi başaramamasıyla birlikte, enflasyon görünümlerinde aşağı yönlü revizyona gitmişlerdi. Bu durum 2017 yılının farkını ortaya koyuyor: Ekonominin ne kadar hızlı büyüyebileceğine ilişkin yüksek tahminlerden ziyade Fed, en sonunda tam istihdama yaklaşıyor ve fiyat artışı istikrara kavuşuyor. İstihdam ve enflasyona ilişkin olumlu gelişmeler Fed'in 2017 yılında üç faiz artırımı olacağı yönündeki tahminini gerçekleştirmesine olanak verebilir.

Charlotte, Kuzey Carolina'da “Enflasyon rakamları hız bir şekilde değişti” diyen Wells Fargo Securities LLC baş ekonomisti John Silvia, “Enflasyon trendi artık yatay değil, yönünü yukarı çeviriyor ve Fed'i birden fazla kez faiz artırımına gitme konusunda gerçekten destekliyor” şeklinde devam etti.

Bloomberg News