Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), istikrarlı bir ekonomi ve üretim reflasyonunun Fed'in para politikasını sıkılaştırmasını izleme olanağı yaratması ile birlikte borçlanma maliyetlerini artırdı.

Fed'in dün geceki 25 baz puanlık faiz artırımının ardından, PBOC, açık piyasa operasyonlarına ve orta vadeli borç verme imkanına uyguladığı faizi yükseltti.

PBOC, yedi, 14 ve 28 günlük ters repo faizini 10 baz puan yükseltti. Bu adım, Şubat ayı başlarındaki artışın ardından geldi.

Böylelikle yedi gün vadeliters repo faizi yüzde 2.45'e, 14 günlük ters repo faizi yüzde 2.6'ya ve 28 günlük repo faizi ise yüzde 2.75'e ulaştı.

Bankadan yapılan açıklamada, piyasalrın borçlanma maliyetlerinin artırılmasını beklediğini ve açık piyasa işlemlerifaizindeki artışın faiz artışına eşit olmadığını kaydetti. PBOC, ekonominin istikrarlı, enflasyonun artmakta ve reel borç verme maliyetinin düşmekte olduğu bir ortamda, malikuruluşların kredileri genişletmek için güçlü bir isteklilik gösterdiklerini ve bazı kentlerde konut fiyatlarının yükseldiğini kaydetti.

Beijing'de Medley Globak Advisors Çin araştırma müdürü Andrew Polk, "PBOC, bu ayarlamanın büyük ölçüde piyasa beklentilerinden kaynaklandığı yolundaki açıklaması doğruydu," dedi ve "Fed ile paralel hareket, Çin'in halen, son birkaç ayda artan srmaye kontrollerine rağmen, ABD para politikasını ithal ettiğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.