Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalarda Fed virajının atlatılmasının ardından dikkatler TCMB'nın kararına çevrildi. Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar Fed sonrası TCMB beklentilerini anlattı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ Fed kararı sonrasında Merkez Bankası'nın  Geç Likidite Penceresi faizini (GLP) 100 baz puan artırabileceğini belirtti. Altuğ, "Fed sonrası kur 3.67'ye, euro 3.92'ye düştüğüne göre Merkez Bankası acaba birşey yapmaz mı sorusu var. Bana sorarsanız bu çok imkanlı değil. Belki GLP'de 100 baz puan yerine 50 baz puan artırımıyla marj almaya çalışır, ancak bunun kur tarafında geri dönüşü olur" diye konuştu.

PİYASA ETKİSİ NE OLUR?

Altuğ GLP'de 100 baz puan artışla kurun 3.67'nin de altına gelebileceğini, faizi hiç artırmazsa çok ciddi piyasa fiyatlaması olacağını söyledi.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte Merkez Bankası'nın bugün hiçbir şey yapmama lüksü olmadığını belirtti. Ökte, bankanın beklentinin üzerinde birşey yaparsa Türk Lirası aleyhine açılmış pozisyonlarda kapanma gerçekleşebileceğini söyledi. Ökte "Kurda 3.6709 önemli bir seviye, bunun altına hareketlerde TL lehine pozisyon açılabilir. Bu pozisyonlar 3.63-3.65 bandına kadar devam edebilir" dedi.

"SINIRLI ARTIRIM HERKESİ TATMİN EDER"

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı "Fed kararı kuşkusuz MB'yi rahatlattı. Ama Mart ayında enflasyon dinamikleri olumsuz seyretmeye devam ediyor. MB'nin son dönemde temel motivasyonu herkesi mutlu etmek. Dolayısıyla ben hala GLP'de sınırlı faiz artırımının olası olduğunu görüyorum. 50 baz puan artırabilir, böylelikle bardağın dolu tarafını görmek isteyenler faiz artırımı yapılmadı, boş tarafını görmek isteyenler faiz artırıldı diyecekler. Bence GLP'de sınırlı bir artışı herkesi tatmin edecek bir hareket olacaktır" yorumunu yaptı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise "Enflasyon ve enflasyon dinamiklerini etkileyen faktörlerde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak TCMB’nin faiz koridorunu bir miktar daha genişleterek sıkı duruşunu güçlendireceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede TCMB’nin geç likidite penceresi faizinde 100 baz puan, gecelik borç verme faiz oranında ise 75 baz puan artırıma gidebileceğini tahmin ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

BloombergHT'nin TCMB anketine göre de geç likidite penceresi dışında faiz artışı beklenmiyor.