Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İşte Hollanda'da seçim bitti. Aldıkları oylar birbirine yakın, yüzde 17'ler, yüzde 20'ler, böyle birçok parti ama bir bakıyorsun sosyal demokrat ile faşist Wilders arasında da hiçbir fark yok, hepsi aynı kafa. Nereye varacaksınız, Avrupa'yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa'yı çökertmeye başladınız. Avrupa'yı uçuruma götürüyorsunuz." dedi.

Antalya'da temaslarını sürdüren Çavuşoğlu, Yeşil Akdeniz Sanayi Kooperatifleri üyeleriyle kahvaltında bir araya geldi.

Türkiye'nin 15 senedir çok badireler atlattığını ve buna rağmen büyüdüğünü, daha bağımsız kararlar aldığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin artık dünyada söz sahibi olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyada söz sahibi, saygın bir ülke olduğunu ancak Türkiye'den rahatsızlık duyanların da çoğaldığını dile getirdi.

Özellikle Avrupalıların Türkiye'den rahatsız olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"(Mevlüt sizin politikanızda kayma mı var, bize sırtınızı mı dönüyorsunuz?) diyorlar. Niye soruyorsunuz bunu? 'Bak her yer ile ilişkileriniz iyi. Oralara da gitmeye başladınız.' Yani sen gidiyor musun? 'Gidiyorum.' Senin orada iş adamların var mı? 'Var.' Yatırımlara giriyor musunuz? 'Giriyorum.' Afrikaya da gidiyorsunuz. 'Evet.' Latin Amerika'da da görüyorum. 'Tamam.' Peki sen oraya gidince seni sorguluyor muyum, 'sende ne kayması var' diye? Yok. Sen beni niye sorguluyorsun? Sen gideceksin iyi, ben gideceğim, benim dış politikamda zemin kayması mı var? Bunun anlamı 'Benim kontrolümden çıkmayacaksın' demek. O Türkiye geçti, o eskiden senin rüyalarında hayal ettiğin Türkiye olabilir ama bitti o, uyan uyan. Geçti artık. Türkiye kimsenin kontrolünde olan bir ülke değil, Türkiye kararlarını kendisi verir."

- "Türkiye'ye hükmedici konuşamazsınız"

Türkiye'nin, yüzüne yanlışa "Yanlış" dediğini, arkasından konuşmadığını anlatan Çavuşoğlu, "Artık Türkiye ile nasıl ilişki kuracağınızı öğreneceksiniz, hükmedici konuşmalardan vazgeçeceksiniz. Türkiye hükmeder. Türkiye çünkü 2 milyarın da ümmetidir. O yüzden siz Türkiye'ye hükmedici konuşamazsınız. Adam gibi konuşursunuz, ricacı olursunuz. Otururuz konuşuruz, anlaşırız iş de yaparız, siyaset de işbirliği de yaparız. Biz her şeye varız. Yalnız bize nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz. Siz öğrenmiyorsanız biz size öğreteceğiz, itinayla öğreteceğiz. Bu kadar basit." dedi.

Halk oylamasında "Hayır"da taraf tutulduğunu anlatan Çavuşoğlu, Avrupa'dakilerin Türkiye'nin güçlenmesini istemediği için "Hayır" kampanyasını başlattığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Neden karışıyorsunuz? Benim milletime akıl vermeye nereden cesaret buldun? Bizim milletimizin aklı yok da senden mi akıl alacak? Almanya'nın, Hollanda'nın, İsviçre'nin, Avusturya'nın gazetelerinden ve siyasetçilerinden de mi akıl alacaksınız siz? Kendi ülkemizin geleceğiyle ilgili kararı biz veririz. Demokrasi varsa, milletin önüne gider, söz de karar da milletindir. Niye rahatsız oluyorsunuz bundan." diye konuştu.

- Hollanda'daki seçimler

Bakan Çavuşoğlu, Hollanda'daki seçimlere ilişkin de şunları söyledi:

"İşte Hollanda'da seçim bitti. Aldıkları oylar birbirine yakın, yüzde 17'ler, yüzde 20'ler, böyle birçok parti ama bir bakıyorsun sosyal demokrat ile faşist Wilders arasında da hiçbir fark yok, hepsi aynı kafa. Nereye varacaksınız, Avrupa'yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa'yı çökertmeye başladınız. Avrupa'yı uçuruma götürüyorsunuz. Yakında Avrupa'da din savaşları da başlar, başlayacak. Bu gidişle öyle. Eskiden, bundan 100 sene savaştılar. Avrupa'nın tarihini aç, önlerine koy. Bir gram utanma varsa, birbirlerinin yüzlerine bakamazlar Avrupalılar. Farklı dinlerden oldukları için 100 yıl birbirlerini kestiler ama sonra bundan ders alındı, Avrupa Birliği kuruldu, Avrupa Konseyi. Şimdi tüm bunlar yok edilmeye başladı, Avrupa o eski günlere gidiyor."

- "Atlarıyla itleriyle saldırdılar"

Bugün Hollanda'daki uygulamayı Nazi döneminden ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görmediklerini dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunu ben mi uyguladım, ben mi yaptım? İşte vatandaşlarımıza atlarıyla itleriyle saldırdılar ısırttılar. Nerede görülmüş bu? Dünyanın başka bir yerinde olsa ahkam kesmeye başlarlar. İnsanlık, demokrasi, özgürlük dersi veriyorlar. Bu mu senin insanlığın, özgürlük anlayışın? Ama Türkiye bunun altında kalmaz, adımlarımızı attık ve göreceksiniz önümüzdeki süreçte sabredin adımlarımızı daha da atacağız. Biz sığıntı gibi bunlarla uğraşamayız. Türk hiçbir yerde sığıntı olmaz. Eşit ve onurlu bir şekilde oluruz biz olacaksak. Bu kadar basit. Peki bu referandumdan niye rahatsız oluyorsun? Çünkü referandum Türkiye'yi istikrara götürecek. Türkiye'de ikili sistemi değil, güçlü sistemi getirecek."

Sanayicinin, üreticinin yanında olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sanayicimiz, üreticimiz, çiftçimiz, bu ülkeyi ayakta tutan küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz elbette, işte 15 Temmuz oldu. 15 Temmuz'dan sonra ister istemez herkes gibi etkilendiler. Çünkü 15 Temmuz kolay bir hadise değil. Yani hainlerin ülkeyi ele geçirme teşebbüsüydü. Yani hain FETÖ'nün ülkeyi darbeyle ele geçirme teşebbüsüydü. Sapık birisi olarak gelip Türkiye'de, sadece dünyanın değil, kainatın imamı olarak yıldızları falan yürütecekti burada, hayali buydu. Allah'ın izniyle üstesinden geldik ama hasarı var bunu da tamir etmemiz lazım. O yüzden devletimiz esnafımızın, sanayicimizin yanında oldu, oluyor, desteklerini veriyor. Borçları varsa taksitlendiriyor. Şimdi sanayici belgesi olanlara da aynı şekilde artık elektrikte de indirim var, yüzde 25. Yüzde 18 KDV indiriminden de yararlandırıyoruz."

Türkiye'nin canlanmaya başladığını ve emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye de 15 senedir çok badireler atlattı ama ekonomimiz emin adımlarla büyüyor, Türkiye ilerliyor, büyüyor, büyük bir güç oldu. Türkiye küresel aktör oldu. Türkiye artık daha bağımsız karar alıyor, Türkiye dünyada söz sahibi oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu, insani yardımlarda Türkiye'nin rakam olarak ikinci, milli gelire göre açık ara birinci olduğunu anlattı. Türkiye'nin Afrika'nın en önemli stratejik ortağı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin Amerika'da çok saygın, Karayip ülkelerinde, Asya Pasifik'te her yerde var olan bir ülke olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, AK Parti tek başına iktidar olduğu için Türkiye'nin tüm badirelere rağmen emin adımlarla yürüdüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu da milletimizin feraseti sayesinde oldu ama yarın böyle olacağının garantisi var mı? Yok. O yüzden sistemi güçlendirmemiz lazım. Şahıslar gelici geçici, Türkiye'nin sistemi olması lazım. Emin adımlarla yürümemiz lazım, ileriye doğru. Yarın 'Ne zaman seçim olacak' diye kaygı içinde olmamamız lazım. Bu sistem Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır. Kim gelirse gelsin Türkiye'nin sistemi ve yönetimi güçlü olduğu zaman her türlü badireyi atlatırız Allah'ın izniyle. O yüzden anayasa paketinin içindeki maddeleri güzel okuyun."

AA