Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:16'da güncellendi)

ABD hisseleri, Ekim'den bu yana ilk kez yüzde 1'den fazla düşmesinin ardından dalgalandı. Hazine tahvilleri ve yene olan talep, yatırımcılar ABD'deki büyüme yanlısı hükümet politikalarını fiyatlarken gücünü sürdürdü.

S&P 500 Endeksi, öğleden sonraki işlemlerde dalgalandı. Teknoloji hisselerindeki yükseliş, bankalardaki düşüşü telafi etti. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.40'ın altına geriledi.  Yen, tüm G-10 ülke para birimleri karşısında güçlendi. Altın, ons başına 1,250 dolara doğru ilerledi. Bloomberg dolar göstergesi, düşüşünün altıncı gününe girerek Kasım'dan bu yana olan en uzun düşüşünü gerçekleştirdi.

Yatırımcılar, ABD Temcilciler Meclisi'nde Perşembe günü oylanacak sağlık yasası dolayısıyla endişeli. Meclis üyeleri, sağlık yasası mevzusunda herhangi bir aksilik çıkması durumunda vergi kısıtlamaları ve mali harcamalardaki artışa ilişkin kararnamelerin sürecini geciktirebileceğini işaret etti. Küresel ekonomide güçlülük gösteren veriye rağmen piyasalarda hisse satış işlemleri derinleşmeye devam etti.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Janet Yellen'ın 23 Mart'taki konuşması dahil, bir dizi Fed yetkilisinin bu hafta yapacağı konuşmalar izlenecek. Öte yandan, Yeni Zelanda, Filipinler ve Sri Lanka merkez bankalarının politika toplantıları var.

*Fransa'da Cuma günü Mart ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin yanında dördüncü çeyrek GSYİH verisi açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, erken saatlerde gerçekleştirdiği yüzde 0.3'lük düşüşün ardından New York saatiyle  14:10'da fazla değişmeyerek 2,344.65'te kaldı. 

*Finans hisseleri, Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 2.9'lük sert düşüşün ardından yüzde 0.3 daha geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.4 geriledi ve neredeyse bir ayın en büyük düşüşünü sergiledi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.6'lık düşüşle neredeyse iki hafta içerisinde ilk kez geriledi. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek 6 gün üst üste düşüş sergiledi. 

*Sterlin ve Euro, yüzde 0.2 zayıfladı. 

*Japonya Yeni dolar karşısında yüzde 0.4 güçlendi ve 111.31'e çıktı. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2 bp azalarak yüzde 2.39'a indi ve üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. 

*Fransa'nın 10 yıllıklarının faizi 4 bp düşerek haftanın en düşük seviyesine geriledi. Almanya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi ise 4 bp azaldı. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de stokların arttığını gösteren veriyle yüzde 1.4 gerileyerek 47.60 dolara indi ve üç gün üst üste düşüş sergiledi. 

*Bakır, yüzde 0.7 düşerek ton başına 5,738 dolara indi. 

*Demir cevheri, yüzde 3.9 düştü ve üç aydan fazla sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. 

(22:16'da güncellendi)