Hayat Varlık yeni döneme 120 milyon sendikasyon kredisi ile başladı
-
Hilmi Güvenal: Geçen yıl bankacılık sektöründe 6.5 milyar TL'lik tahsili gecikmiş alacak satışı yapıldığını, bu yıl kamu bankalarından da beklenen satışlarla tutarın 10-10.5 milyar TL civarında gerçekleşmesi öngörülüyor
Güvenal, şirketin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Çinli ICBC'nin iştiraki ICBC Turkey'den aldığı, duyurusu dün yapılan 120 milyon TL tutarındaki sendikasyon kredisine yönelik düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Bankacılık sektöründe yıl sonu itibarıyla 58 milyar lira tahsili gecikmiş alacak olduğunu kaydeden Güvenal, "Bankalar bunun yüzde 15-20'sini satmak zorunda kalacaktır. Takibe dönüşen krediler arttıkça, bankaların da operasyonel giderlerini kısması için bunu satmaları gerekiyor. Yılda 10-12 milyar lira tahsili gecikmiş alacak beklenen bir ortamda satışın 6 milyar liranın altına düşmesi mümkün değil" dedi.
Güvenal bu sene kamudan da beklenen satışlarla 10-10.5 milyar lira civarında bir tahsili gecikmiş alacak satışı beklediklerini ifade etti.
VARLIK YÖNETİMDE TOPLAM 29 MİLYAR TL CİVARINDA PORTFÖY VAR
Varlık Yönetim şirketlerinin elindeki toplam takibe düşen kredi portföyünün 29 milyar TL civarında olduğunu kaydeden Güvenal, bunun içinden bugüne kadar 3 milyara yakın bir çözümleme olduğunu ve kalan portföyün 26 milyar TL olduğunu belirtti.
Güvenal, varlık yönetim şirketlerine daha çok kredi kartları bireysel krediler, KOBİ kredileri gibi operasyonel yük getiren kredilerin satıldığını belirterek şöyle konuştu:
"Örneğin bankalardan enerji sektöründeki sorunlu kredilerden çok fazla satış yapılmaz. Bankalar bunları yeniden yapılandırarak çözmeye çalışır.... Şimdi ne olacağını bilmediğimiz TMSF'ye devredilen FETÖ'yle ilgili krediler içinde enerji kredileri var. Onlardan bir satış olacak mı bilmiyoruz."
YAPILANDIRMALAR YAPILIYOR FAKAT BU TEKRAR BOZULUYOR
Bankacılık sektöründe Ocak sonunda krediler 1.8 trilyon liraya yükselirken, brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 3.19 olmuştu. Kredilerin yeniden yapılandırılmasının, tahsili gecikmiş alacak satışına etkisi ile ilgili olarak da Güvenal şunları söyledi:
"Yapılandırmaların hepsi başarılı olsa dahi, gerek vergi, gerek sigorta, gerekse kredi yapılandırmalarında hevesle başlanıyor. Ama taksit ödemeleri geldiğinde yine bunlar bozulabiliyor. O yüzden "yapılandırmalar yapılıyor artık krediler bir daha sıkıntıya düşmez" diye de düşünmemek lazım."
Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında BDDK, bankaların bazı kredilerde genel karşılıkları düşüren ve bazı kredilerde yeniden yapılandırmaya imkan veren kredi arzını artırarak kredi maliyetlerini düşüren yönetmeliği geçen yıl yayımlanmıştı. Öte yandan bankacılıkta kredi ve ek kredi kullandırma gibi bazı işlemlerde yeniden yapılandırma yeni kanun hükmünde kararname (KHK) ile zimmet suçu olmaktan çıkarılmıştı.
Güvenal ayrıca, bankaların genelde icra takibine düşmüş olan kredileri yapılandırmadığını belirterek, genelde yapılandırılan kredilerin idari takipteki krediler ya da hiç sıkıntısı olmayan ancak vade uzatmak istenilen krediler olduğunu kaydetti.
HT