Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:43'te güncellendi)

Trump hükümetinin sağlık yasa tasarısının meclisten geçmemesiyle piyasalarda tetiklenen riskli varlık satışı dalgası, yatırımcıların Trump yönetiminin büyüme yanlısı politika görünüşünü değerlendirmesiyle gücünü yitirdi. 

S&P 500 Endeksi, 9 Kasım'dan beri ilk kez 50 günlük ortalamasının altına düşmesinin ardından seansın en düşük seviyesinden yükseldi. Sağlık hizmeti hisseleri yukarı yönde hareket ederken bankalar, Trump hükümetinde dikkatler vergi kısıtlamaları ve finans sektörü üzerindeki düzenlemeleri kısmaya çevrilirken yüzde 2'yi aşan kayıplarını azalttı. Dolar, yeniden yukarı yönde hareket etti. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi ise yüzde 2.37'ye indi. 

Trump'ın bayrak gemisi niteliğindeki sağlık hizmetleri yasasını parlamentodan geçirmeyi başaramaması, yatırımcıların, başkanın vergi indirimleri ve regülasyona ilişkin değişiklikleri içeren iş dünyası ağırlıklı gündeminin Kongre'den kolayca geçeceğine ilişkin umutları azalttı. Reflasyon işlemleri (Büyüme ve enflasyonun artacağı beklentisi ile yapılan işlemler), doların geri çekilmesi ve S&P 500 Endeksi'nin Ekim'den bu yana en kötü aylık performansına yönelmesi ile birlikte teklemeye başladı.

Piyasaların takip edeceği önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May Çarşamba günü, İngiltere'nin Avrupa'dan planlı çıkışını duyuran bir mektubun ardından, iki yıl devam edecek Brexit sürecini resmi olarak başlatacak.

*ABD ile Meksia arasında 2,000 mil uzunluğundaki sınır duvarının tasarlanması ve yapımına ilişkin teklif sunulacak.

*Macaristan, Meksika, Güney Afrika ve Tayland merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

*Samsung Electronics Co., Galaxy S8 model akıllı telefonunu tanıtımını yapacak. Bu model, Note 7 modellerinin pilinin alev alması ve bunun sonucu bu modelin geri çekilmesinin ardından ilk yeni akıllı telefon olacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi, New York saatiyle 12:33'te yüzde 0.2 geriledi ve 2,338.45'e indi. 

*HCA Holdings Inc. yüzde 4.7 sıçradı ve Universal Health Services Inc., Trump hükümetinin sağlık yasası tasarısının meclisten geçmemesine bağlı olarak yükseldi.

*KBW Banka Endeksi, 1 Mart'ta gerçekleştirdiği kayıpların yüzde 10'u aşmasının ardından yükselişe geçti ve yüzde 0.9 geriledi. Goldman Sachs, yüzde 2.7'lik bir düşüşle Dow Jones içerisinde en çok kaybeden olmaya yöneldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, maden ve banka hisselerinin aşağı çekmesiyle yüzde 0.8 geriledi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 geriledi.

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü ve 8 Kasım'dan bu yana elde ettiği kazançları yüzde 1.2'ye indirdi. Gösterge, 2017'nin başından bu yana yüzde 4.3 aşağıda seyrediyor. 

*Yen dolar karşısında yüzde 1.1 yükselerek 110.14 seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında, Almanya'da Angela Merkel'in partisinin Saarland eyaletinde seçimi kazanmasının bu yıl yapılacak olan Almanya genel seçimleri için işaret vermesi ile birlikte yüzde 0.8 yükselerek 1.0887 seviyesine çıktı ve dört ayın zirvesine ulaştı. Sterlin yüzde 1 değer kazandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Cuma günü bir baz puan düştükten sonra altı baz puan daha düşerek yüzde 2.35'e geriledi.

*Çekirdek Avrupa tahvilleri değer kazandı ve buna bağlı olarak, Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan geriledi.

Emtia

*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,2058.10 dolara çıktı ve 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7'ye kadar çıkardığı kazancını geri verdi ve yüzde 0.8 düşerek varil başına 47.60 dolara indi. Ham petrol üreticileri, arzı kıstlamaya yönelik anlaşmayı uzatmayı değerlendireceklerini taahhüt ettiler.

*Bakır yüzde 2.2 ve kalay yüzde 1.8 düştü.

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 geriledi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.3'lük düşüşle en çok kaybeden oldu ve 9 Şubat'tan bu yana olan en düşük seviyesine indi.

*Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri yüzde 1.1 geriledi. Hindistan'da Sensex Endeksi, yüzde 0.6 düştü.  

(21:43'te güncellendi)