Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "Ekonomik dayanıklılığı tesis edebilmek için elverişli bir iş ortamına, esnek iş gücü ve ürün piyasasına ve etkin sosyal güvenlik sistemine ihtiyacımız var." dedi.

Antalya'da Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Balkan Ülkeleri Guvernörler Kulübü Toplantısı'nda konuşan Çetinkaya, küresel ekonominin nihayet biraz ivme kazandığı belirterek şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülke ekonomilerinde bir güçlenme ve iyileşme, hızlarında farklılıklar olmakla birlikte, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ise dibe vuruşu takiben bir toparlanma gözlenmekte. Ancak biz merkez bankacıyız ve bizim parolamız ihtiyatlılıktır."

Çetinkaya, yapısal reformlara odaklanmanın tam zamanı olduğunu vurgulayarak, "Bu yönde atılacak adımlar, olası şokların etkilerini en aza indirmemizi, bu şokları daha kısa sürede atlatmamızı ve hatta bu şokları mümkün olduğunca önlememizi sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu ortamda doğru politika karışımının tasarlanmasının oldukça önemli olduğuna işaret eden Çetinkaya, doğal olarak, her ülkenin politika karışımının kendisine özgü olacağını, ancak para politikası ile mali ve makroihtiyati önlemlerin yapısal düzenlemelerin yerini tutamayacağını ifade etti.

Çetinkaya, yapısal reformların orta ve uzun vadede verimliliği, rekabet gücünü ve büyümeyi artırmada hayati bir önem taşıdığını belirterek, "Ekonomik dayanıklılığı tesis edebilmek için elverişli bir iş ortamına, esnek iş gücü ve ürün piyasasına ve etkin sosyal güvenlik sistemine ihtiyacımız var. Uzun vadeli büyümeyi güçlendirmenin ve rekabet ile verimliliği artırmanın yolu, birbiriyle uyumlu yapısal reform stratejilerinden geçmektedir." ifadelerini kullandı.

TCMB'nin ev sahipliğinde Antalya'da devam eden Guvernörler Kulübü Toplantısı, yarın sona erecek.