Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yaklaşık 9 yılın zirvesine yükselen Mart ayı enflasyon verisi sonrası TCMB'nin faiz artırıp artırmayacağı sorusuna yanıt aranıyor.

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programına katıldı.

Matys MB'nin sıkı para politikasına devam edeceğini ve faiz oranlarını yükseltmesi gerekebileceğini belirtti. Mart ayı enflasyonunun beklentileri aştığını hatırlatan Matys "Enflasyondaki yükseliş TL'deki sert düşüşten kaynaklı. Bu yukarı yönlü trend TCMB'nin sıkı politikasını sürdürme gerekliliğini ortaya koyuyor. TCMB daha önce GLP faiz oranını yükseltmiş, bu da MB'nin gerektiğinde manevra yapmasına imkan sağlamıştı.

Enflasyondaki bu sert yukarı hareket sıkı para politikası duruşunun devam edeceğine işaret ediyor. Merkez Bankası'nın bu durumda faiz oranlarını yükseltmesi gerekebilir." diye konuştu.



Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici de Bloomberg HT'ye MB'nin faiz oranlarını artırıp artırmayacağı konusunda şüpheli olduğunu söyledi.

Derici "Yüksek enflasyon oranları beklediğimizin çok daha öncesinde geliyor. Yıl sonu beklentileri de bozulacaktır. Şu an sıkı para politikası uygulanıyor ancak beklentilerin bozulması, enflasyonla mücadeleyi her geçen gün daha da zorlaştıran birşey.

Enflasyonda yukarı yönlü risk oluşmuş vaziyette. Çekirdekteki artış tehlikeli, talep koşulları ve kur belli ki fiyatlama davranışını zorluyor. Hepsi bir araya gelince MB'nin işi zorlaşmış görünüyor" diye konuştu.

Merkez'in nasıl bir adım atabileceğine dair ise Derici, "Sıkı duruşunu koruması şart ama GLP'yi 11.75'e çıkarttıktan sonra % 12'ye getirme taraftarı olacağını düşünmüyorum. MB'nin faiz artışına devam edip etmeyeceği konusunda biraz şüpheliyim" yorumunu yaptı.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise yolladığı notta, enflasyondaki artışın sürebileceğini belirtti.

Erkan, "Kur etkisinin devam etmesini bekliyorum. Bu da enflasyon daha da yukarı gidebilir anlamına geliyor. Nisan ayında, muhtemelen gecikmeli kur etkisi ve sezonsallık nedeniyle geçen senenin aynı döneminden daha yüksek bir yıllık bir artış gelecektir. 2. ve 3. çeyreklerde enflasyonun %10,5 üzerinde dalgalı seyretmesini, yılın son 3 ayında da bir miktar geri çekilmesini öngörüyorum. 2017 yılsonu enflasyonunun da çift hanede gerçekleşme ihtimali artmıştır" ifadelerini kullandı.

Erkan faiz artışı olup olmayacağına dair ise "Bir sonraki toplantıda GLP’yi (geç likidite penceresi) yukarı çekmekle beraber faiz koridorunu genişletmek de değerlendirme kapsamına alınabilir. Bu da O/N borç verme faizinde de bir artış olması anlamına gelecektir." yorumunu yaptı.