Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura, enflasyonun Nisan ya da Mayıs aylarında yüzde 12 civarında zirve yapabileceği tahmininde bulundu.

Nomura, gelişen piyasalar için hazırladığı raporda, tüketici fiyatlarının Mart ayından yüzde 1 artış ile, yüzde 0.7 olan kendi beklentilerinin ve yüzde 0.6 olan piyasa beklentisinin üstünde çıktığına ve bunun da yıllık enflasyonu Şubat ayındaki seviyesi olan yüzde 10.1'den yüzde 11.3'e yükselttiğine ve böylelikle Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Raporda, Mart enflasyonun önemli bir nedeninin Şubat aayına göre yüzde 1.9 yükselen gıda fiyatları olduğu ve bunun amnşet enflasyona 42 baz puan katkı yaptığı belirtildi. Öte yandan, zayıf TL'nin devam eden etkilerinin, kura duyarlı giyim kuşam, ev aletleri, sağlık ve eğlence gibi sektörlere yansıdığı kaydedildi. Nomura, bu gelişmelerle birlikte, çekirdek enflasyonun da Şubat ayındaki seviyesi olan yüzde 8.6'dan yüzde 9.5'e sıçradığıan dikkat çekti.

Olumsuz baz etkisinin kısa vadede süreceğini vurgulayan Nomura, bunun da enflasyonun Nisan ya da Mayıs aylarında yüzde 12 civarına yükslterek zirve yapmasıne neden olabileceği tahmininde bulundu. Daha sonra enflasyonun yavaşlamasın beklediklerini kaydeden Nomura, yıl sonu tahminlerinin, enflasyonun hedefin neredeyse iki katı seviye olan yüzde 9.5'te gerçekleşmesi şeklinde olduğuu ifade etti.