Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:19'da güncellendi)

ABD hisseleri, dünyanın en büyük ekonomisinde büyümenin hızlanacağı konusundaki iyimserliğin azalmasıyla öğleden sonraki işlemlerde geriledi. Dolar, yen ve altın ile birlikte güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasıyla yükseldi. 

S&P 500 Endeksi, fabrika siparişlerinin Şubat'ta düştüğünü gösteren verinin ardından geriledi. Gelişen piyasa hisse senetleri sert bir düşüş sergiledi. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmezken dolar, yen hariç bütün büyük paralar karşısında güçlendi. Güney Afrika Randı'ndaki 6 günlük satış dalgası, Moody's'in ülkenin kredi notu değerlendirmesi tarihini ertelemesiyle sona erdi. Altın yükseldi.

Yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak olan kilit önemdeki ABD tarım dışı istihdam verisi ve  Çarşamba günkü Fed toplantı tutanakları öncesi beklemede. ABD hisse senetlerinin 2013 yılından bu yana en iyi çeyrek dönem performansını göstermesinin ardından, traderlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın büyüme öncelikli politikalarına ilişkin iyimserliğin biraz fazla ileri gidip gitmediğini düşünmeye başladılar. Kıdemli para yöneticisi Bob Doll, 3 Nisan'da müşterileri için kaleme aldığı notta, ekonomiye ilişkin güvenin çok yükseğe çıkmış olabileceğini ve bu durumun yatırımcıları negatif sürprizlere kırılgan hale getirdiğini söyledi.

GAM (UK) Ltd. yatırım direktörü Tim Haywood, "Rakamlara dayalı bilgiler sarsılmaya başlıyor ve bu durum, Trump işlemlerinin bir kısmını baskı altına alabilir," dedi ve "Otomobil satışlarındaki olumsuzluk belki de ABD ekonomisindeki küçük çaplı zayıflığın bir erken uyarısı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Aralarında New York Fed Başkanı William Dudley ve guvernör Daniel Tarullo'nun da bulunduğu Fed yetkillieri konuşma yapacak. Fed'in Mart ayı toplantısının tutanakları da açıklanacak ve bu tutanaklar Fed yetkililerinin yorumlarının belli bir perspektife oturmasına yardımcı olabilir. Avrupa Merkez Bankası da son toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adaylar Salı günü TV'de bir kez daha karşı karşıya gelecek.

*Moody's Investors Service, Güney Afrika'yı olası not indirimi için izlemeye aldı ve bu gözden geçirmenin Cuma günü yapılması planlanıyor.

*Çin Devlet Başkan Xi Jinping, ve ABD Başkanı Donald Trump, 6 Nisan'da başlayacak ve iki gün sürecek görüşmelerde bulunmak üzere bir araya gelecek.

*ABD'de Cuma günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, önceki iki seansın her birinde en az yüzde 0.4 yükseldikten sonra, yüzde 0.2 daha değer kazanarak, 110.668'e çıktı.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.1 düştü. Rand, kabinede değişikliğe gitmesinin ardından Devlet Başkanı Jacob Zuma üzerinde artan istifa baskısı ile birlikte son yedi günde yüzde 11 değer kaybetti ve Ağustos'tan bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi.

*Rus Ruble'si ve Meksika Peso'su, dolar karşısında yüzde 0.7'den fazla zayıfladı. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:57'de yüzde 0.1 geriledi ve 2,355.58'e indi ve iki gün üst üste kaybetmeye yöneldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.1 geriledi ve neredeyse iki hafta içerisinde gerçekleştirdiği en uzun düşüşünü genişletti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. Gelişen piyasa hisse senetleri, yüzde 0.2 geriledi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2 baz puan artarak yüzde 2.34'e çıktı. 

*Güney Afrika'nın gösterge dolar cinsinden tahvillerinin faizi, Pazartesi günü yedi baz puan yükseldikten sonra üç baz puan daha tırmanarak yüzde 5.13'e çıktı.

Emtia

*Petrol, Pazartesi günü yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.6 daha yükseldi ve varil başına 50.52 dolara çıktı. 

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,259.30 dolara çıktı ve 10 Kasım'dan bu yana olan en yüksek seviyesinden kapanmaya yöneldi. Gümüş, ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

(20:19'da güncellendi)