Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Maliye Bakanı'nın görevden alması ve kabineye kendisine sadık üyeleri atamasının ardından iktidar partisi üyelerinin istifa çağrısını atlatmayı başardı. Güney Afrika para birimi rand, bu haberin ardından erken saatlerdeki kazançlarını tersine çevirerek düştü.

Henüz kamuoyuna açıklama yapılmadığı için isimlerini vermeyen kaynaklara göre, Salı günü Johannesburg'da iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin Ulusal Çalışma Komitesi toplantısında, Zuma, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden aldığı kabine değişikliği öncesi yeterli danışmayı yapmadığı ve partinin Tepedeki 6'lı olarak adlandırılan üyelerinden bir miktar destek sağladığı yolundaki suçlamaları reddetti.

Bu karar, Zuma'nın, Ulusal Meclis başkanlığının izin vermesi durumunda, muhalefet tarafından getirilecek güven oylamasından kurtuılma şansını artırıyor. Bu gelişmeler, S&P Global'in ülke kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi ve randın zayıflamasına yol açan kabine değişikliklerine ilişkin yaygın eleştiriler ile birlikte gerçekleşti.